Фирма до Гриша Ганчев уличена в измами за 3 млн.

Фирма до Гриша Ганчев  уличена в измами за 3 млн.  | StandartNews.com

Прокурори от звеното за борба с данъчни престъпления в спецпрокуратурата, антимафиоти и данъчни претърсиха адреси на на фирма в София, Варна и Ловеч. Става въпрос за "Нафтекс петрол", дъщерна на "Петрол" АД, контролирана от бизнесмена Гриша Ганчев, съобщиха разследващи. Акцията е за разкриване на данъчна измама с ДДС за 3 млн. лв. Според източници от Варна в четвъртък е посетен фирменият адрес на ул. "Ген. Колев" в морската столица. Дружеството се проверява от експертите към специализираното звено за данъчни престъпления, което бори крупни измами в сферата на бизнеса у нас. Магистратите са установили, че то е намалявало данъчните си задължения, като е ползвало фактури на фирма от типа "липсващ търговец" и е отчитало неосъществени доставки на стоки. По този начин дружеството е приспадало неследващ се данъчен кредит в размер на 3 милиона лева, което се явява и щета за държавния бюджет. Данните са разкрити след извършена насрещна проверка по ДДС. Извършва са анализ на събраните доказателства и ако са достатъчни, ще има повдигане на обвинения, увериха прокурорите.
При претърсванията, извършени на 10 декември, са иззети счетоводни документи и компютърна информация. Седалището на "Нафтекс петрол" бе преместено от София в хотел "Ловеч" на Гриша Ганчев. От местната полиция вчера не потвърдиха офисът на фирмата да е обискиран, а Ганчев не бе открит за коментар. Извършва се анализ на събраните доказателства, предстои повдигане на обвинения, заявиха от прокуратурата и отказаха подробности, за да не се пречи на разследването.

Преди седмица Окръжният съд в Ловеч е оставил без разглеждане жалба на "Нафтекс петрол" за сумата от 8 млн. долара, които фирмата трябва да върне на фалиралата КТБ. В четвъртък в спецсъда се проведе поредното заседание по делото срещу Гриша Ганчев и още 9 души за укриване на ДДС по т.нар. Захарна афера. Процесът ще продължи на 19 януари 2016 г. с разпити на свидетели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай