Бизнесът иска 10 млн. за реклама на туризма

Бизнесът иска 10 млн. за реклама на туризма | StandartNews.com

За годината се очаква спад в сектора с 6-7%, но прогнозите за зимата са добри

Поне 10 млн. лв. трябва да бъде националният бюджет за реклама на туризма. Това каза Калин Драганов от УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти по време на третата среща на членовете на АБТТА с местните власти. Трябва максимална промоция на страната ни в чужбина. Защото въпреки новите хотели, обучените екскурзоводи и качествения транспорт, ние не сме познати като дестинация, обясни Драганов. Големите чужди туроператори ни включват в каталога си за година-две, а след това поради липса на интерес от туристите, отпадаме. А тези, които дойдат, остават изключително доволни. Изгубихме и два европроекта за реклама за близо 5 млн. лв., които биха довели до повече гости и по-добри резултати. Министерството на туризма трябва да вложи повече усилия за презентирането на България като изключително интересна дестинация за културен туризъм, каза Драганов. И допълни, че посещенията на културните обекти през последните година-две са скочили до 10 пъти, предимно заради интереса на българските гости. За годината се очаква туризмът да има спад от 6-7%. Но прогнозите за зимния сезон са добри.

Тази година е най-тежката за туризма ни, каза председателят на АБТТА Байко Байков. Пропиляхме възможността да направим страната ни по-разпознаваема с един от европейските проекти, които загубихме, допълни той. Проектът беше насочен към гостуване на чужди туроператори у нас и срещи между бизнеса. Затова асоциацията организира събития като настоящата среща с местните власти и събитието Go2Bаlkans, на което предлагаме регионални пакети, каза Байко Байков.

Фандъкова: Популяризираме историческите обекти

"Сред приоритетите ни са да популяризираме историческите забележителности и културния живот на София чрез информационните технологии", каза кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с туристическия бранш. Според нея трябва повече да се инвестира в нови технологии, за да могат хората по света да знаят какво предлага столицата. "Един изключително важен проект, по който работим, е програмата за възстановяване на сградите - паметници на културата, и на старите къщи на София", каза Фандъкова. Ще се работи и по разкриването на туристически информационни центрове, като  беше открит такъв център в подлеза на метростанция "Сердика". "За 6-те години, в които съм кмет, има скок на нощувките в хотелите от 40%. Успяхме да запазим ръста на туристи в размер около 7% в година, в която ситуацията в туризма не се отчита като най-добрата", коментира още Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай