Лекуват с нефт псориазис и безплодие

Лекуват с нефт псориазис и безплодие | StandartNews.com

Вани с кръвта на земята разкрасяват и подмладяват

Единственият в света санаториум е в Азербайджан, на 330 км от Баку

Вино, поезия и петрол. Това са трите ключа към сърцето на Азербайджан. И докато за виното и поезията е писано много, с приложенията на петрола могат да ви изненадат.
Ще ви разкажа за едно вълшебно място, в което нефтът и неговите производни се използват за лечение и красота. Това е световноизвестният и единствен в света курортен комплекс "Нафталан" в Азербайджан. Луксозната нефтена лечебница Chinar Hotel & SPA Naftalan бе открита лично от президента на страната Илхам Алиев. Държавният глава преряза лентата при отварянето на комплекса след капитален ремонт. Реновирането започна през 2007 г. и завърши през ноември 2010 г. Славата на това наистина вълшебно място се е разнесла по цял свят именно с факта, че лечебницата няма друг аналог на планетата!

Курортно-рехабилитационният комплекс "Нафталан" е разположен в едноименния град на 330 км от столицата на Азербайджан - Баку. Намира се в екологично чист район, в борова гора на брега на изкуствено езеро. Историята на лечебницата "Нафталан" започва през 1873 година, когато добивът на нефт се извършвал ръчно с аматьорски сонди. "Гъстата кръв на земята" - така наричали азерите суровината, която вадели от недрата на земята. След повече от 100 години изследвания лечебните свойства на нафталана са потвърдени в над 1600 научни труда, монографии, статистики, анализи и над 270 дисертации. От 1926 г. функционира лечебно-възстановителният комплекс "Нафталан", който се намира в зоната на добив на петрол. Тук още по времето на СССР са се лекували заболявания на опорно-двигателната система, неврологични, кожни, гинекологически и урологически болести. Сега комплекс "Нафталан" предоставя лечение на над 70 заболявания. Висококвалифицаран, опитен и вежлив персонал полага максимални усилия за постигането на основната цел - здравето на човека.

Приятната атмосфера в комплекса и извън него помага и за пълен релакс. Самият уникален нефтен продукт допринася не само за оздравителния процес, но и за самочувствието, тъй като дори ако правите процедурите с профилактична, а не с лечебна цел, ефектът е поразяващ! Ваната с петрол прави кожата гладка като на бебе. И това, което разказвам, съм го изпитала на себе си.

Какво всъщност представлява този петролен продукт?
Нафталан, "гъстата кръв на земята" - е черно-кафява, като напоена със слънце, жълто-златна много гъста течност. Името произлиза от думата нафта, което означава "изтичаща, извираща от недрата" - на езика на древната страна Мидия, съществувала на територията на днешен Азербайджан. Този продукт е открит именно от древните обитатели на Мидия. На мястото, където племената са открили нафтата, са направили ръчни дървени сонди. След време на това място построяват цял град.

Камила открила чудотворните свойства

В началото на VI век от н. е. кервани преминавали през мястото, където сега е град Нафталан. Наоколо имало много езера с мътна вода, в която никой не влизал. Камилите също не пиели от мътната вода. Но в керван на търговци на коприна имало една опърничава камила. Освен че била своенравна, тя била ужасно хилава и болнава. Тя не можела да стои стабилно на краката си и непрекъснато стенела. И то толкова гръмогласно, че подлудявала стопанина си. Стигнало се до там, че керван-пашата издал заповед болното животно да бъде отстранено от кервана. "По-добре да умре, като се отрови от мътната вода на черните езера, отколкото да страда от болките си и да вие от сутрин до вечер", казал водачът на кервана. И така, изоставили болната камила на произвола на съдбата, а останалите търговци продължили пътешествието си. След време те се върнали по същия път.

Отминали мътните езера. На пътеката, където изоставили болното животно, стопанинът на кервана забелязал самотна камила. Доближил се и какво да види - това била неговата камила. Животното не само че не умряло, но имало бодър и напълно здрав вид. Изглеждало охранено и пълно с енергия. Изумените търговци решили да си направят на това място лагер и да проследят животното. За тяхно огромно изумление камилата по няколко пъти на ден влизала да се къпе в мътните езера, при това изобщо не бързала да излиза. След което си почивала на брега, огряна от слънчевите лъчи. Хората последвали камилата и открили, че водата е мътна, защото в дълбочината имало гъста, черна, хлъзгава и мазна течност. Търговците разбрали, че точно тя е причината за изцелението на животното. Те намазали с течността раните си, които бързо заздравели. Племената от съседните села също започнали да използват активно вълшебната течност, която впоследствие нарекли нафталан.

Войниците мажели раните си с нафталан

Великият азербайджански поет и философ Низами Гянджеви (1141-1201) първи е възпял нафталана. Той описва как търговците извозват с керваните нафталановия петрол от селището Сафи - Кюрд, разположено недалеч от сегашния град Нафталан. Архивите потвърждават, че до 1873 г. нафталанът се е вадил от недрата на земята със самобитни сонди. А гравюрата на известния английски журналист и художник Чарл Мартин за петрола на Баку е публикувана в списанието "Илюстрейтед Лондон Нюз" на 21 ноември 1883 г.

Още преди много хилядолетия в Азербайджан са умеели да използват петролните продукти с различни цели. Не само местните жители, но и воините на Александър Македонски, римските легионери, викингите, които са нападали азерските земи, аланите, хазарите и представителите на много други племена и общности са лекували раните си с нафталан! Продуктът е бил извозван в редица страни с керваните - в Киевска Рус, в Централна Азия, в Афганистан, Индия, в страните от Персийския залив. Известният средновековен пътешественик Марко Поло е описал нафталана така: "вълшебно мазило, церящо кожните болести..."

През XIX век, когато в Баку започва бумът на нефтената промишленост, в Азербайджан са пристигнали много европейски инженери и банкери, които завъртат колелото на петролната индустрия с пълна мощност. През 1874 г. немският инженер Ягер се е заинтригувал от разказите на местните жители за нафталана и след като се е убедил в безспорните му лечебни качества, започнал производство на мехлем "Нафталан" в Германия. Ягер експортирал вълшебния мехлем в редица страни по света с огромен успех. В руско-японската война през 1904 г. на японските войници давали раници с провизии и аптечка с най-необходимото за първа помощ, където задължително имало буркан с мехлем от азербайджанския нафталан с надпис на етикета: "Който притежава този мехлем, не се бои от раните!"

От 1920 г. местонаходището и добивът на нафталан е минало под управлението на СССР и е обявено за охранявана зона под строг контрол. От 1926 г. започнал да функционира специализираният курортно-възстановителен център "Нафталан". В него се лекували пациенти от всички краища на огромния Съветски съюз. По онова време през вълшебните черни вани са минавали над 70 000 пациенти годишно. Днес санаториумът "Нафталан" - един от най-древните курорти в света, е вписан като национално достояние на Азербайджан с безценно значение за медицината и балнеотуризма.

Направили музей на патериците

Интересен е фактът, че в град Нафталан е единственият в света "Музей на патериците". В него са събрани най-различни видове и размери проходилки, пръчки, бастуни и какви ли не още помощни средства за предвижване на страдащи. Всички тези атрибути са оставени доброволно от хората, които едва са дошли дотук с тяхна помощ, но след пребиваването си в лечебницата "Нафталан" те вече са станали ненужни.

Има обезболяващ и антиалергичен ефект

Нафталановият нефт се просмуква през порите на кожата, като оказва положително въздействие на капилярния кръвен обмен, подобрява циркулацията на тънките съдове, разширява кръвоносните съдове, намалява времетраенето на съсирването на кръвта, стимулира функциите на целия организъм, има силно антимикробно действие. Основен елемент на действието на нафталана са нафталановите въглехидрати, които имат силен противовъзпалителен, обезболяващ, съдоразширяващ, антиалергичен ефект. Стимулират и активират процесите на сперматогенеза и ускоряват процесите на овулация и овогенеза.

Благодарение на уникалните и незаменими лечебни свойства на нафталана, лечението стимулира резорбацията на възпалителните процеси, намаляване на болката, подобрява кръвообращението и обмяната на веществата. Сега лечението с нафталан се провежда с помощта на най-новите и модерни методи: обезсмолен нафталан, нафталанови фракции и нафталанови въглеводороди в комплект със затоплящи ултравиолетови облъчвания.
Нафталановите вани могат да бъдат общи, седящи и индивидуални лежащи. Процедурите включват и нафталанови втривания с облъчване от специална лампа за дълбоко проникване "Соллюкс." За процедурите във ваните се използва натурален природен нафталан, а за втриванията и масажите - и обезсмолен пречистен рафиниран нафталан, който не дразни лигавиците. Затова може да се използва и за профилактика, лечение и смазване на лигавиците на венците, гърлото, носа и под формата на маслени инхалации - ултрафонофореза. Лечението с нафталан продължава 20 дни. През това време пациентите са подложени на 15 сеанса под лекарско наблюдение. Нафталановите вани са с продължителност 8-10 минути.

Пациентът ляга във ваната, напълнена догоре с нафталанов петрол, затоплен до 37 - 38 градуса. През разширените пори петролът прониква в кръвта, след което през потните жлези се отделя. При това заедно с потта от организма се отделят всички токсини и вредни вещества. След петролната вана пациентът измива петрола от тялото си и обезателно си почива 20-30 минути, тъй като процесът на извеждането на петрола от тялото заедно с токсините продължава. Нафталановите втривания се назначават за определени участъци на тялото в зависимост от заболяването. Те се намазват с предварително загрят нафталан, след което ги облъчват с лампата "Соллюкс" за дълбоко проникване от разстояние 75 - 100 см.

Продължителността на процедурите е 10 - 20 минути. Курсът на лечение е 15 - 20 процедури. Освен ваните и втриванията петролното лечение с нафталан включва също така:
- Вагинални тампони, пропити с обезсмолен нафталан 50 - 55 градуса Целзий, които се вкарват във влагалището за 45 - 60 мин. За пълния курс на лечението са необходими 15-20 тампона.
- Ректални микро-клизми (по 12 - 20 мл)
- Ултра фонофорез с обезсмолен нафталан (нафталан играе роля на контактно вещество). За повишаване ефективността на лечението се въвеждат и комплекс от допълнителни терапевтични процедури, които се назначават от лекуващия лекар.

Лечението с нафталан е ефективно при редица заболявания, най-разпространените от които са:
1. Заболявания на опорно-двигателния апарат и костно-мускулната система:
- Ревматоиден артрит и полиартрит
- Подагрен полиартрит
- Бруцелозен полиартрит
- Посттравматичен полиартрит
- Деформираща остеоартроза
- Остеохондроз на гръбначния стълб
- Спондилез на гръбначния стълб
- Болестта на Бехтерев
- Миозит, миалгия, бурсит, теносиновит, тендовагинит, миофасцити и др.
2. Заболявания на периферните нерви:
- неврит
- неврология
- радикулит
- плексит
3. Заболявания на периферните нерви:
- Варикозно разширение на вените на долните крайници
- Тромбофлебит - повърхностен и дълбок, на вените на долните крайници
- Болестта на Рейно
4. Кожни болести:
- Псориазис
- Екзема
- Невродермит
- Алергичен дерматит
5. Гинекологични заболявания:
- Възпалителни заболявания на женските полови органи
- Овариална дисфункция на яйчниците
- Първично и вторично безплодие
- Тазови перитонеални сраствания
6. Хроничен простатит
Лечението с нафталаном се провежда извън острия стадий на болестта.

Толкова относно терапията. Но за да избегнем заболяването, е важно да си изградим навици за профилактика и отдих. Много от заболяванията ни идват, ако пренебрегваме почивката и здравословния начин на живот. Затова великолепният комплекс ни предлага пълноценна почивка, не само лечение.
Chinar Hotel & SPA Naftalan разполага с разкошни комфортни апартаменти в пет категории - от "стандарт", до "кралски". Има модерен фитнес, басейн и сауни. Всички стаи и апартаменти са на европейско ниво 5*. Не мога да не спомена и великолепните азербайджански ястия, с които изобилстват шведските маси. Chinar Hotel & SPA Naftalan работи целогодишно, като дори и през зимата посетителите могат да се забавляват с настолни игри, тенис, билярд, богата библиотека, аеросолариум, супер модерна дискотека. Организират се екскурзии до исторически градове, които задължително трябва да се посетят. Сред тях е градът на виното и поезията Гянджа, а също така и забележителните Шеки и Мингечаур.

Азербайджан показа, че петролът може не само да е определящ фактор в световната икономика, но и лекарство, подобряващо и укрепващо нашето здраве. А защо не и просто един козметичен каприз!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай