Чужденци извън ЕС ще работят по морето по 90 дни

Чужденци извън ЕС ще работят по морето по 90 дни | StandartNews.com

Собствениците на туристически обекти ще могат да назначават без трудово разрешение в рамките на 90 дни граждани от трети страни, заяви вицепремиерът по икономическата и демографска политика и съпредседател на „Обединени патриоти" Валери Симеонов пред БНТ.

"Туристическият бранш ще получи почти всичко това, което иска. В рамките на 90 дена е въведен и действа съгласно Закона за трудовата мобилност и миграция съответният регистрационен режим. Той е много важен, защото дава право на нашите собственици на туристически обекти да наемат граждани основно от трети страни", каза вицепремиерът.

Симеонов обаче обяви, че има в предвид българи от Молдова, Украйна, Беларус, Русия и други. „Спрямо тях ще се прилага правото и възможността, която дава законът в рамките на 90 дни да присъстват и да упражняват трудова дейност без трудово разрешение", каза той. Процедурата обаче била сложна, а става въпрос за около 2000 души, които имат нужната квалификация.

„Това са наши сънародници, които говорят български, руски и някой западен език", каза Симеонов. Вицепремиерът допълни, че е имал среща с министър Бисер Петков и той го е уверил, че от следващия понеделник ще се открият районни бюра за такива кандидати във Варна и Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай