Вярвам в здравия разум и инстинкта на българите

Вярвам в здравия разум и инстинкта на българите | StandartNews.com

С нашите разработки може да се направи „умна" хартия и интелигентни опаковки, казва Вал Маринов

Вал Маринов има повече от десет години опит в индустриалния свят и над 25 години академичен опит в областта на производствения инженеринг. Той ще бъде един от участниците в първата Bloomberg конференция - The Next Big Thing, която ще се проведе на 12 октомври в София. Вал Маринов е професор в North Dakota State University, Фарго, Северна Дакота, САЩ. Той е и главен технически директор и основател на стартъп компанията Uniqarta, Inc. Тя се занимава с разработка на технологии за пакетиране на ултратънки полупроводникови чипове за гъвкави хибридни електронни устройства. Uniqarta печели на няколко пъти безвъзмездно финансиране от National Science Foundation и NextFlex Flexible Hybrid Electronics Manufacturing Institute. Компанията наскоро бе включена в класацията "Best University Startups 2016" заедно с 34 други стартъп компании в САЩ.

В продължение на 12 години Вал Маринов е бил част от NDSU Center for Nanoscale Science and Engineering (CNSE), Fargo, ND, до закриването му през 2014 г. В CNSE той е бил водещ на един от най-успешните изследователски екипи. Под негово ръководство и въз основа на неговите изобретения, изследователският му екип е първият в света, демонстрирал през 2011 г. използването на лазери за безконтактно асемблиране на функционални микроелектронни устройства. Той е магистър по "Технология на машиностроенето" от Техническия университет в Русе и има докторска степен по "Технология на машиностроенето" от Техническия университет в София.

- Какво най-много Ви харесва в работата със студенти и на какво държите задължително да ги научите?

- Нека се опитам да отговоря с един малък експеримент. Представете си, че сте професор. Кажете на вашите студенти, че не изисквате присъствие на лекциите. Освен това им кажете, че ще могат да ползват учебника на изпитите и вижте колко от тях ще дойдат в класната стая следващия път. Гарантирано няма да са много. Но тези, които са там, са точно онези, заради които си струва да вършите това, което вършите. Онези, на които ще предадете вашия опит и знание. Онези, които ще са бъдещите лидери в техните области. Да работиш с тези деца е това, което дава смисъл на нашата професия и което носи истинско удовлетворение. Единственото, което искам, е да има повече от тях в моята класна стая.

- Какъв съвет бихте дали на младите хора в България, които искат да се развиват в областта на технологиите и бихте ли ги посъветвали да учат в САЩ?

- Високите технологии са една от малкото професионални области, в които колкото повече вървиш напред, толкова повече възможности откриваш. Ако имаш в себе си неспокойния дух на откривател, ако бъдеш безкрайно любопитен е нещо, от което не се срамуваш или страниш, ако не се задоволяваш със статуквото и нямаш манталитета "работно време от 9 до 6" – тази област е за теб. Можем да спорим за това, но аз съм убеден, че

САЩ е най-доброто място за кариера във високите технологии

За младите хора, които искат да навлязат в тази област, има плавен и безконфликтен преход от академичната среда до индустрията, като най-добрата стартова точка без съмнение е Американският университет.

- Бихте ли разказали как дойде идеята за създаването на технология за вграждане на ултратънък силициев радиочестотен идентификационен чип в тънка хартия, върху която може да се печатат пари, дипломи, чекове и документи?

- Всъщност това, което описвате, е много атрактивно, но е само едно от приложенията на технологиите, които развиваме в нашата компания. В момента работим усилено върху две технологии за гъвкава електроника с дебелина 4-5 пъти по малка от тази на косъма, които са индиферентни по отношение на крайните приложения. С нашите технологии може да се направи „умна" хартия, електроника за гъвкави дисплеи, имплантирани или закрепени за кожата сензори, с които се следят основните био-показатели, интелигентни опаковки и т.н. - приложенията са безкрайни. Гордеем се с това, че засега сме едни от малкото, ако не единствените в света, които предлагат технологични решения за много от тези приложения. А как се роди тази идея? Минаха години, но мисля, че всичко започна една сутрин, докато вземах душ. Като се замисля,

много от моите идеи са се родили под душа

Ето една ненаучна дедукция за вашите читатели: ако искате да сте изобретател, вземайте по-често душ.

- Какви са основните предизвикателства пред стартъп компаниите?

- Първосигналната ми реакция е - финансиране. Обаче, три години след като основах Uniqarta, разбрах, че всъщност

по-важното е не веднага да хукнеш да търсиш повече пари, а да се концентрираш върху изграждането на фундаментите на компанията

Това означава доразвиване на продукти или технологии, оформяне на екипа, идентифициране на пазарните възможности, изграждане на връзки с партньори – за предпочитане големи, утвърдени компании, които биха се заинтересували от твоя продукт. Това бих посочил като основни предизвикателства, ако правиш стартъп в САЩ. Нямам опит, но подозирам, че в България ще има предизвикателства от друг характер, основно свързани с бизнес климата, законодателството и текущата практика в тази област.

- Какво е най-ценното, което научихте от работата си в Uniqarta?

- Най-ценното – как да останеш с всичкия си и да оцелееш, когато започнеш с микроскопичен начален капитал, открито пренебрежение към грандиозните ти идеи и огромни очаквания за бърз успех, особено от страна на близки и познати. И всичко това в една изключително амбициозна и конкурентна среда, в която всеки иска да е на върха. Освен това –

знай, че нищо не знаеш и има още много да учиш

а също така обичай професионалния си ближен, защото всичко в областта на високите технологии е резултат на колективен труд, колкото и голям гений да си. И може би най-важното – имай вяра в себе си.

- Кое, според Вас, е най-важното, което трябва да се направи, за да се постигне ръст на българската икономика и да задържим специалистите си тук?

- Мисля, че не е удачно да започна да раздавам съвети от високата кула отвъд Океана за това как да се оправят нещата в България. Винаги съм се отнасял с недоверие към такъв тип "експерти". Вярвам в здравия разум и инстинкт на българския народ и смятам, че колкото и време да отнеме, страната ни ще намери собствения си, уникален път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай