Бизнесът пита: Докога ще плащаме по-скъпо българския ток от съседите

Бизнесът пита:  Докога ще плащаме по-скъпо българския ток от съседите | StandartNews.com

С 18 лв. е по-висока цената на всеки мегават, а конкуренцията убива износа

Проблемът с връщането на таксата "Задължения към обществото" върху тока за износ трябва да бъде разрешен в близко бъдеще, каквито индикации имаше от страна на политиците. Това заяви изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Делисивков на конференцията "Управление на риска 2015", организирана от "Кофас България". С това Делисивков припомни ангажимента на премиера Бойко Борисов и министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Божидар Лукарски, поет на 7 април на националната дискусия "Да! На българската икономика", която беше организирана от в. "Стандарт" и КРИБ.

Сега българските компании са поставени в неравностойно положение при покупката на електроенергия спрямо конкурентите си от съседните държави, които също използват български ток, коментира Делисивков. Нашата индустрия плаща такса "задължения към обществото", която за чуждестранните фирми не е валидна, обясни Делисивков. Така сме натоварени с над 18 лв. на мегаватчас още преди покупката, каза той и запита: "Как тогава да се конкурираме с тях в износа на продукция?".
Отпадането на таксата за износа на ток наистина доведе до увеличаване на експорта на ток през последните 2 години, заяви и Меглена Русенова, председател на "Българската фотоволтаична асоциация" (БФА). Това обаче не доведе до ръст на приходите на НЕК, коментира Русенова и допълни, че премахването на таксата за износа наистина постави българския бизнес в неизгодна позиция спрямо конкуренцията и призова проблемът да бъде "решен по-скоро".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай