БАН: Ръст на икономиката от 1,4% за 2015 г.

БАН: Ръст на икономиката  от 1,4% за 2015 г. | StandartNews.com

Нисък, но ускоряващ се икономически растеж у нас от 1,4% за 2015 г. и от 2,1 и 2,5% за 2016-2017 г., прогнозираха от Института за икономически изследвания при БАН при представяне на Годишния доклад за икономическо развитие и политики в България. Прогнозите са направени на база на очакванията за възстановяващ се и ускорен износ в Еврозоната, нарастване на вътрешното потребление и приноса на еврофондовете.

Очакваме частното потребление да засили темповете си на растеж. Фактори за това виждаме в повишаващата се заетост, а инвестициите и износът също ще растат плавно. Това обясни Иглика Василева, член на авторския колектив. По думите й инфлацията тази година ще остане слаба, но все пак отрицателна. По отношение на трудовия пазар виждаме плавно подобрение на заетостта и плавно намаление на безработицата. Към края на прогнозния период очакваме нивото на безработица да падне под 10%, съобщи още тя. През 2014 г. е бил регистриран икономически растеж от 1,7%.

"Продължава неблагоприятната тенденция на много нисък растеж от 1 - 2%", заяви проф. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН. Според него България се движи добре в сравнение с други страни, като икономически показатели, но недостатъчното реформи не й позволяват да постигне ръста, за който има потенциал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай