Теглим повече и по-големи кредити за ремонт

Теглим повече и по-големи кредити за ремонт | StandartNews.com

Все повече българи обединяват задълженията си, показва проучване на БНП Париба Лични Финанси

През лятото българинът е теглил повече и по-големи кредити за ремонт на дома и за покупка на нови мебели. Ръст за година от 11,1% на средната сума на заявленията за поправки и 13,83% в сумата на молбите за покупка на мебели показват данните от седмото издание на обзора „Потребителският кредит на българина" на БНП Париба Лични Финанси. То е за периода май – октомври 2018 г.

36,6% от заявленията за потребителски кредит са за обновяване на жилището, а средната сума на заявките за ремонт нараства до 6 185 лева. Хората кандидатстват за по-големи кредити и за покупка на обзавеждане. Средната сума на молбите се увеличава с 435 лева, до 4 254 лева. БНП Париба Лични Финанси отпуска до 80 000 лева за такива цели, а периодът на изплащане е до 96 месеца.

Експертите обясняват двуцифрения ръст на средните суми в заявленията за финансиране на ремонт на дома с летния сезон, когато най-активно се правят подобрения вкъщи. Но това показва и повишен стандарт на живот на българина. По-голяма увереност в бъдещето сочи и фактът, че през последните 6 месеца средната сума на всички заявления за потребителски кредити нараства с 12,8% на годишна база, до 6 325 лева.
Друго от заключенията в доклада е, че финансовата култура на българите се повишава и хората управляват по-умело личните си финанси. Това показва значителният ръст от 19.2% на средната сума на заявленията за кредити за обединяване на задължения в сравнение със същия период на 2017 г.

В периода май – октомври 2018 г. българите са кандидатствали за потребителски кредити за обединяване на задължения на средна стойност 8 488 лева. Това е най-високата средна сума от заявленията за проектите от топ 10, подадени към БНП Париба Лични Финанси.

Тази тенденция се потвърждава и от факта, че през последните три години средната сума на заявленията за обединяване на задължения нараства с близо 60%.

Кредитът за обединяване на задължения е добър пример за такъв продукт и инструмент за оптимизиране на семейния бюджет, посочват от БНП Париба Лични финанси. Например, ако клиентът има потребителски заем и е взел 2-3 стоки на изплащане, трябва да плаща всеки месец три вноски към три различни финансови институции на различни дати и за всяка от тях дължи банкова такса. Освен това тези три кредита са договорени при различни условия и така за хората е по-трудно да управляват семейния си бюджет. С обединяването на задълженията клиентите могат да изплатят всички свои предишни задължения със само един кредит към една финансова институция. Обикновено това става и при по-изгодни условия в сравнение с периода, когато кредитите са били изтеглени. Друго предимство е, че клиентите плащат само една вноска и съответно само една такса за превод.
Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че за обединяване на задължения кандидатстват основно клиенти, които нямат проблеми при обслужване на кредитите си, а съществена част от тях са хора с добър опит в ползването на кредитни продукти и с нови планове, за които им е необходим финансов ресурс при изгодни пазарни условия.

Трите топ проекта – ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил, формират 78,8% от всички заявления за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси през последните шест месеца. Сред топ 10 на проектите са и пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование.

С ръста на икономиката нараства и средната сума на заявленията за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси. През последните две години ръстът на годишна база е около 10%.
Новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина" отчита ръст от 12,8% на средната сума на молбите за потребителски кредити в сравнение с периода май-октомври 2017 г. Според експертите на компанията това е положителен знак, че нараства потреблението. Също така показва, че българите са по-оптимистично настроени за бъдещето си и че имат увереност в стабилността на повишения стандарт на живот, който би позволил спокойното обслужване на по-големи потребителски кредити.

Заявленията с най-голяма средна стойност са подадени в Русе – 7 709 лева. София, където бяха подадени 22,4% от молбите, е на второ място със средна стойност 7 245 лева. Най-малки суми са поискали клиентите на банката в Разград – 5 126 лева.

В периода май-октомври 2018 г. 65,8% от молбите за потребителски кредити от БНП Париба Лични Финанси са подадени онлайн или по телефона. Средната сума на онлайн молбите е 5 765 лева, което е ръст от 9% в сравнение с година по-рано. Интересен тренд е, че близо 52% от хората на възраст над 50 години използват алтернативни канали, за да подадат молбите си. Това показва, че противно на широко разпространеното схващане, тези хора са активни онлайн потребители и са дигитално грамотни. Те са подали и онлайн заявленията с най-висока средна стойност – 7 305 лева. На второ място са 40-49 годишните, които са кандидатствали онлайн за потребителски кредити на средна стойност 7 127 лева.


БНП Париба Лични Финанси е клон на френската банка БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. Компанията е сред лидерите на пазара на потребителско кредитиране в България с над 1 500 000 клиенти, като повече от 750 000 от тях са ползвали финансовите й продукти повече от веднъж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай