Гладиаторът на кабинета

Гладиаторът на кабинета  | StandartNews.com

Ковчежникът на държавата се справи блестящо като политик
Горанов изнесе най-тежката битка за стоте дни управление на правителството

Министърът на финансите Владислав Горанов изнесе най-тежката битка на кабинета "Борисов 2" от началото на мандата му. Залогът дали ще бъде одобрено споразумението за заема от 16 милиарда лева не беше съдбоносен толкова за хазната, колкото за политическото доверие в правителството. Часове преди финалната битка в пленарната зала Горанов изглеждаше като гладиатор, който трябва да излезе на арената срещу лъвовете. И на всяка цена да спечели битката. Срещу заема бяха не само опозицията в лицето на БСП, ДПС и "Атака", но и подкрепящите кабинета АБВ и Патриотичен фронт. Мачът изглеждаше почти обречен. Какво се случи при политическите совалки, които Горанов направи в часовете преди гласуването, си остана загадка за широката публика. Факт е обаче, че вотът изненада с небивалата подкрепа за финансовата политика на правителството. Резултатът е много повече от зелена улица за дълга и връзване на сметките на управляващите 3 години напред. Вотът показа, че пълният мандат на кабинета, който преди 100 дни изглеждаше под въпрос заради сглобената с толкова усилия коалиция, сега е съвсем реален.

Вместо да мисли само за постигането на най-изгодни лихвени условия при пускане на облигации на международните пазари, Горанов трябваше да изнесе тежка политическа битка.
В нея

противниците му замениха финансовите аргументи с популистки лозунги

За всички финансови експерти беше ясно, че най-логичният и единствено възможен начин да се покрият старите дългове на държавата е те да се рефинансират с нови заеми. Сега лихвите падат и са много по-ниски отколкото по старите българските облигации, чийто падеж предстои. Новият дълг ще бъде много по-евтин от старите заеми, които се изплащат. Простата сметка показва, че само през настоящата година предстоящите плащания по стария дълг на страната са близо 7 млрд. лв. Освен това парламентът гласува бюджетен дефицит за 2015 г. в размер на 2,52 млрд. лв. Така само за тази година за хазната трябва да бъдат осигурени 9,5 млрд. лв., като 7 млрд. лв. от тях са за рефинансиране на стари задължения.

Министър Горанов реши да подходи прагматично и новаторски. За първи път бе направена тригодишна програма, в която е включено необходимото финансиране за бюджета до 2017 г. Ползите от това за всеки икономист са безспорни. Първо, само веднъж се избират банки, които ще пласират новите книжа на международните пазари, като така може да се постигнат по-добри условия. Второ, всички инвеститори на пазара ще знаят какви нови облигации ще пласира България, като по този начин може да се постигне по-голям интерес, съответно по-голяма конкуренция и по-ниски лихви. И трето, Министерството на финансите ще има много по-голяма свобода да реагира бързо според ситуацията на пазара и така отново може да постигне най-изгодните за хазната условия. Всичко това обаче има един недостатък - един чисто финансов въпрос се превърна в сцена за политиците, на която те може

да се изявят и трупат точки пред избирателите

Заради което на Горанов се наложи да доказва правотата си не само на опозицията, но и на коалиционните партньори. Защото за период от три години предстоящите плащания по стария дълг на страната са 11,7 млрд. лв., а прогнозният дефицит на бюджета до 2017 г. е още 6,5 млрд. лв. Така за три години общата сума, от която има нужда хазната, е 18,2 млрд. лв. Но това не е сума, с която ще се увеличи държавният дълг, а по-голямата част от нея е за изплащане на стари задължения. Необходимите пари до 2017 г. може да са и по-малко, ако парламентът гласува по-малък дефицит за следващите две години. Нещата са много ясни, но само за хората, които се опитват да ги разберат. А от политическите атаки срещу заемите за следващите три години може да има само негативи за страната. Първо инвеститорите стават свидетели на препирни, които показват липса на отговорност сред част от родните политици. Затова фактът, че Горанов успя да убеди в правотата си повечето партии в парламента и при гласуването на договора за дълга се постигна конституционно мнозинство, е

много добър знак за инвеститорите

Вторият минус от политическите препирни преди гласуването е, че министър Горанов трябваше да обяснява каква нужда има хазната от пари, което може само да накара инвеститорите да търсят по-високи лихви по новите облигации. И на трето място, от изговорените лъжи, че се взима заем от 16 млрд., се объркват представите на обикновените хора за състоянието на бюджета, което може да потисне и без това крехкото доверие на потребителите и дори да повлияе негативно на икономическото развитие на страната. Но явно има хора, за които това остава на заден план. А търсенето на политически дивиденти от всяка ситуация е много по-важно от защитата на националните интереси.

Но само от по-ниските лихви по новите облигации, които ще заменят старите, всяка година бюджетът ще пести стотици милиони левове. Беше много лесно сега да се гласуват само заемите, необходими за тази година. Но Горанов не тръгна по този познат и утъпкан път, а избра по-трудния вариант. И в крайна сметка от това ще спечели бюджетът, а оттам и всички данъкоплатци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай