Хотел Маринела: Само съдът може да реши спор

Хотел Маринела: Само съдът може да реши спор

Хотел Маринела: Само съдът може да реши спор | StandartNews.com

В отговор на официалното съобщение на МРРБ, ръководството на хотел Маринела счита, че всякакви коментари са излишни, защото в една правова държава само съдът може да решава подобни казуси. Това съобщиха от ръководството на комплекса във връзка със заповед за спиране на строеж в комплекса и забраната за достъп до него. Ето и пълното събщение на мениджмънта на хотел „Маринела":

Във връзка с цитираната заповед на 16.05.2016г. от Началника на РО на НСК – ЮЦР – гр. София за спиране на строежа и забрана за достъпа до него, мениджмънта на хотел „Маринела" категорично заявява: допуснати са съществени нарушения в хода на нейното издаване. Поради тази причана е образувано съдебно производство с единствената презумция, че в Република България единствено съдът е този, който има законово право да се произнесе и реши правния спор.

Какви са нашите аргументи?

– Поради липса на установени нарушения на нормативната уредба при извършена служебна проверка от органите на ДНСК реда на чл. 156 от ЗУТ, разрешението за строеж е влязло в законна сила и не е отменено в законово определните срокове за това.

– Чл. 156, ал. 5 от ЗУТ въвежда законова забрана за отмяна на влезли в сила разрешения за строеж, предвид което органите на ДНСК използват способ, чрез сигнал до прокуратурата, която не е заинтересовано лице в производството, да се „самосезират" и повторно да извършат проверка на Разрешението.

– Протестът на прокуратурата най-елементарно възпроизвежда мотивите и твърденията, които са изложени от органите на ДСНК в подадения пред нея сигнал, като дали те са основателни предстои да бъде проверено от компетентния съд.

Тъй като издадената заповед от органите на ДНСК, с която се обявява за нищожно разрешението за строеж не е влязла в законна сила, смятаме че с нея се нарушават правата и законните интереси на дружеството инвеститор, и затова ще упражним правото да обжалваме.

Позицията на хотел „Маринела" е ясна и ще бъде защитена в съда.

С издаване на цитираната Заповед и обжалването й се полага началото на един правен спор, между възложителя на строежа – ВГ АД, и органите на ДНСК, в който всяка една от страните ще има възможност да докаже своята теза и твърдения по отношение на законосъобразността и действителността на разрешението за строеж.
Ние от хотел „Маринела" считаме още, че спрямо нас се прилага тенденциозно отношение от някои институции, както и от някои водещи медии в страната.

Считаме, че в една европейска държава в която се прилага европейско законодателство е крайно неуместно, да се вменява на публиката и институциите, внушението, че едва ли не ние сме пристъпили закона и предстоят наказателни действия спрямо нас. Това не отговаря на истината и подкрепя тезата за тенденциозност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай