Цветанов: След указа темата за война между институциите вече е затворена страница

Цветанов: След указа темата за война между институциите вече е затворена страница | StandartNews.com

Темата за война между институциите вече е затворена страница, коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР, тъй като е номиниран да оглави министерството.

"Радвам се, че разумът надделя и това, което се генерираше през последните дни за война между институциите, вече можем да кажем, че е затворена страница", каза Цветанов. Той посочи, че процедурата по промените в кабинета утре ще бъде приключена. Убеден съм, че оставките ще бъдат гласувани и ще бъдат гласувани новите министри, коментира той.

Цветанов отбеляза, че според конституционни съдии съгласувателната процедура при освобождаването на Младен Маринов е била излишна. Няма закон, който да изисква тази съгласувателна процедура, има подзаконов нормативен акт и това е устройственият правилник на Министерския съвет, където е заложено, че трябва да има съгласуване между МС, респективно министъра на вътрешните работи, при назначаването, добави Цветанов.

В отговор на въпрос как се е стигнало до тази ситуация той коментира, че президентът, вслушвайки се в идеите на свои съветници, "взима такава една хард позиция, търсейки конфронтация".

Председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че всички необходими документи за освобождаването на Младен Маринов са постъпили още при първата кореспонденция, която е осъществена от Министерския съвет към президентството, а това, което е направил вчера вътрешният министър в оставка Валентин Радев, е било да повтори тази кореспонденция с абсолютно същите приложения и съпроводителни писма.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров коментира, че упорството от страна на президента е било излишно. "Радвам се, че държавният глава се е коригирал, защото иначе влизахме в един конфликт между институциите, който няма реална причина", каза той по повод на указа на президента за освобождаването на Младен Маринов и поздрави държавния глава за "правилното решение да не прави повече спънки на кабинета" и МВР да не стои без министър.

Сидеров посочи, че няма абсолютно нищо незаконно при предлагането на Младен Маринов за освобождаване. Той посочи, че от администрацията на МС твърдят, че не е имало пропуски при документите, но президентът е намерил. Важното е, че сега нещата са изчистени, добави той. Нека това да бъде поука за бъдещи такива действия, да не се оставя съмнение за пренебрегнатост и за незачитане, призова Сидеров. Той коментира, че има забележки дали Румяна Бъчварова трябва да бъде началник на кабинета на премиера Бойко Борисов.

"За подкрепата на новите министри Обединените патриоти сме единни, за оставките на тримата министри партия НФСБ има различно мнение", каза още той.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев коментира, че не вижда нищо странно, че президентът е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов - кога ще го подпише бил негов избор. Кутев каза, че даже не вижда и разминаване между институциите. Според мен имаше някакво съизмерване на рейтинги или на институционална сила в държавата, което беше ненужно, коментира той.

Кутев декларира, че утре за гласуването на промените в кабинета в пленарната зала ще бъде цялата група на "БСП за България", а не само 20 нейни представители. От левицата вече обявиха, че ще гласуват против смените на министри, защото искат оставката на целия кабинет.

В отговор на въпрос лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също коментира, че от Движението няма да подкрепят промените в правителството, защото имат ясна позиция против модела на това управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай