Преобразиха 90 000 квадрата в НДК

Залите 3 и 10 вече са със супермодерни тавани, осветление и вентилация

Преобразиха 90 000 квадрата в НДК | StandartNews.com

90 000 от общо 123 000 квадратни метра в НДК вече са изцяло преобразени, очаквайки старта на предстоящото председателство на ЕС, което България поема от 1 януари 2018 г.

Огромната площ в двореца, която се обновява е дело на фирмата изпълнител на проекта- "Галчев Инженеринг" ЕООД. В рамките на 330 дни компанията успя да ремонтира огромната площ на двореца, която не бе реконструирана от самото построяване на сградата. В края на 2016 г. след дълги процедури държавата сключи договор с "Галчев Инженеринг" за ремонта на НДК. А новото ръководство на двореца подкрепи усилията на строителя за изпълнението на проекта. До началото на 2017 г. бяха одобрени всички необходими проекти за ремонт. Самите строителни дейности стартираха през февруари. От тогава досега в НДК са подменени напълно над 30 000 квадратни метра различни видове настилки. В половината от помещенията като фоайета, коридори и санитарни помещения е поставен висококачествен гранитогрес с модерна визия и голяма издържливост.

"Материалът е от най-добрите на пазара, може да се ползва години наред, а добавената стойност за такъв ремонт е от съществено значение за работата на двореца", коментира инж. Милчо Миронов, който е проектов ръководител. Останалите 15 000 квадратни метра пък са покрити с висококачествен мокет, който също отговаря на всички изисквания за хигиена и противопожарна безопасност. Неподменено остана само пространството пред централното фоайе на двореца, където се запазиха старите зелени плочки.

"Най-общо казано, за да се добие представа за мащаба на ремонта, мога да ви споделя, че цялото НДК е с квадратура от 123 000 кв. метра площ, а ние извършваме различни строително-монтажни дейности в 70% от тази площ" коментира за "Стандарт" инж. Миронов и допълни, че зала 3, зала 3.1, зала 3.2, всички зали на 7-ми и 8-ми етаж, както и зала 10 се обновяват тотално от основи.

В зала 10 на НДК е планирано да се провеждат най-важните заседания на Съвета на Председателството като там ще се събират държавните и правителствени ръководители, министри и президенти на държавите членки на ЕС. Залата е проектирана да се ползва от максимум 160 души, като след януари 2018 г. там се очаква да заседават между 60 и 80 души. Пред залата се намира и най-хубавата тераса на НДК, откъдето се вижда цяла Витоша. В залата вече е монтиран и специален таван, който има овална форма, повтаряща напълно заседателната маса в огромното помещение. Освен това таванът е ремонтиран така, че да носи свеж въздух в помещението, а климатичната му система осигурява още няколко предимства - като това напълно да контролира температурата в залата и да освежава въздуха. Монтира се и димируемо осветление, което може да се контролира с BMS -система и да променя светлината от супер светло до приятно тъмно.

Зала 3 на НДК, която е предвидена за основна конгресна зала на Председателството е другата напълно обновяваща се зала. В нея вече е подменено абсолютно всичко - от тавана, до настилката и стените. Таванът е създаден така, че напълно да изолира шумове, идващи от междуетажните пространства, което досега е било определяно като голям дискомфорт. Освен това модерният таван е оборудван и със специална техника, която гарантира ползването на супер мултимедия и излъчване в ефир от над 10 различни гледни точки за зрителите. Стените на залата също са напълно подменени, така че звукът да е кристално чист. Интересно е също, че материалите, които са използвани при ремонта, ще позволяват залата да се отоплява или охлажда два пъти по-бързо и два пъти по-евтино. В зала 3 ще могат да седят до 348 души, като се очаква тя да се използва от 250 души при председателството. В нея има монтирани и кабини за преводачите, които отговарят на всички изисквания на ЕС - от конфорт до идеална акустика.

Освен основните зали интересна подробност е, че в НДК са подменени над 3000 осветителни тела и са монтирани над 8000 LED крушки, които ще намалят близо 10 пъти консумацията на ток за осветление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай