Парламентът одобри разходи за нови бойни кораби

Парламентът одобри разходи за нови бойни кораби | StandartNews.com

Парламентът прие Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен кораб за ВМС", предаде. „За" гласуваха 135 народни представители, 9 бяха „против", а един се въздържа. Всички парламентарни групи подкрепиха модернизацията на ВМС, против гласуваха само от „Воля".

Цел на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба със способности да участват в широк спектър от операции на НАТО и ЕС. Предвижда се корабите да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия, както и с допълнително въоръжение. В актуализирания проект е включено обучение на екипажите на двата кораба, както и логистична поддръжка за 3 години. С новите два кораба ще бъдат подменени три бойни кораба, руско производство.

Приетият актуализиран проект е с максимална прогнозна стойност 984 млн. лева с ДДС. Разликата с предишния проект е 164 млн. лева и е разпределена за плащане през 2025 и 2026 година. Според проекта първият кораб може да бъде доставен до края на петата година след подписване на договор, а вторият- до края на шестата година. Предвижда се плащането да се осъществява за период от 9 години.

Изпратени са покани до осем корабостроителни компании, като към средата на 2017 година седем от тях са потвърдили участие. До 23 октомври 2017 година е постъпила само една оферта от „МТГ-ДЕЛФИН" АД, която отговаря на изискванията на Министерството на отбраната. На 20 декември 2017 обаче компанията се е отказала заради облагане с ДДС, което не е било предвидено.

Актуализираният проект беше приет от Комисията по отбрана на 5 юли, а от Комисията по бюджет и финанси на 12 юли.

Депутатът от БСП Петър Витанов заяви: „Проектът е най-детайлно разписаният, но в него се крие финансова и времева неопределеност на обхвата на проекта". „Даваме зелена светлина на проекта водени от крайната необходимост за придобиване на способности", коментира той.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев посочи: „С придобиването на два кораба няма да решим всички проблеми, но това е добра крачка напред". „Призовавам за съгласие, като това в Комисията по отбрана и за отговорно отношение към модернизацията на армията", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай