13:58 ч.

09.04.15

1 мин.

124485

1

0
Откриха ледници на Марс
Снимка: НАСА

Хиляди ледници са заровени под прашната повърхност на Марс. Те съдържат около 1,1 м замръзнала вода, разположена в два пояса под песъчливата почва на червената планета.


За откритието разказва списание Geophysical Research Letter, според което сателитни снимки, комбинирани с компютърни модели, показали, че на планетата има около 150 милиарда кубически метра вода.


"Ледът в средните ширини на Марс е важна част от резервоара за вода на Марс", разказва изследовател в Университета в Копенхаген.


"Атмосферното налягане на Марс е толкова ниско, че ледаът просто се изпарява и става водна пара," казват учените.
Те подозират, че ледниците са останали непокътнати, тъй като те са защитени от дебел слой прах.


Днес изследователите на червената планета се опитват да разберат как се е появила тази вода след като в началото си планетата е била само суха пустиня, подобно на Земята.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

BarakBaghdadi · 15:32 · 09.04.2015
Учените да гледат "Зов за завръщане"
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент