ОБЗОР: Миков нави часовника на БСП

ОБЗОР: Миков нави часовника на БСП | StandartNews.com

Не съм разочарован, заяви опонентът му Драгомир Стойнев

Ще държа партията в крак с времето, обеща новият лидер

Битката за нов лидер на БСП очаквано се оказа оспорвана. Тя започна след емоционалното слово на Сергей Станишев пред делегатите на конгреса.

До балотаж стигнаха шефът на парламента Михаил Миков и икономическият министър в оставка Драгомир Стойнев.

Часовник на промяната в БСП нави новият лидер Михаил Миков. Той оглави партията с 377 гласа след балотаж. Втори остана Драгомир Стойнев с 333 бюлетини.

Уникалният ръчен часовник е подарен от ветеран социалист преди години на Сергей Станишев, за да му напомня завета на Левски: "Времето е в нас и ние сме във времето". Ще пазя реликвата и повелята, ще държа БСП винаги в крак с времето, обеща новият лидер. Той спази традицията и "откупи" часовника с метално левче.
Благодаря ви, ще работя за единството на БСП, заяви още Миков. Той обеща на социалистите да извоюва на следващите избори резултат, достоен за една 120-годишна партия.

Новият председател на Столетницата спечели поста на втори тур точно в 20.10 часа в неделя. "Искам да благодаря на всички симпатизанти, които в тежките 25 години бяха заедно с БСП. Искам да благодаря на вас като членове на върховния орган на власт в партията - Конгреса, за това, че отговорно изпълнихте вашия дълг. Искам да благодаря и на кандидатите, които участваха честно и се бориха за партията", обърна се развълнуван към социалистите Миков. "Ще бъде трудно, но заедно с вас, с тези, които ме подкрепиха и тези, които подкрепиха другите, ще стигнем до резултат, достоен за 120-годишната партия. България има право на друго бъдеще", каза още той. И заключи: "Заедно напред!". А залата му отвърна:"Победа! БСП!".

"Не съм разочарован, дори съм доволен", каза пък неговият основен претендент за поста Драгомир Стойнев. Миков получи скъп подарък от своя предшественик Сергей Станишев. "Преди няколко години получих един скъп подарък от наш ветеран - красив джобен часовник. Той ми каза: "Подарявам Ви го като лидер на БСП, за да помните винаги завета на Левски "Времето е в нас и ние сме във времето!" и партията винаги да е в крачка с времето!"", разказа Станишев. И допълни: "Днес ще предам този часовник на новия лидер на БСП със същото пожелание". Новият лидер пък му върна метално левче, както повелява традицията. "Ще кътам часовника за следващия председател", зарече се новият председател.

Преди да отстъпи крачка встрани, Станишев направи две заявки за лидерство. Първата бе по отношение на лявата коалиция. "Тя се нуждае от преосмисляне, от нов прочит, от ново съдържание и енергия и отваряне към гражданското общество", каза соцлидерът.

"Ако получа мандат от вас и от Националния съвет, съм готов да вложа много повече от моя опит и знания за работата във и със коалицията за засилването на нейния обществен, експертен, управленски потенциал и за постигането на максимален резултат на изборите", обеща Станишев пред своите. Но специално отбеляза, че не иска за бъде "началник на новия председател, да му е чадър и да го командва".

И след това направи втората заявка: "Искам да заявя първо пред вас, че имам намерението да се кандидатирам за лидер на европейските социалисти и се надявам моята партия да е първата, която ще излъчи и подкрепи кандидатурата ми". Конгресът на ПЕС е през следващата година и в Брюксел отсега се коментира неофициално, че Станишев има реалните шансове да направи втори пълен мандат на поста като президент на ПЕС.

По време на конгреса в НДК не се мина и без интриги. Още в началото на заседанието делегати от Варна обвиниха зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов, че заменя делегати, които отсъстват, с гости на конгреса. Страстите утихнаха, след като делегатите бяха проверени отново. А по време на гласуването в тъмните стаички червените се шегуваха, че е трябвало да направят алтернативно гласуване и за гостите и журналистите на конгреса. А след това да сравнят вота. На финала на заседанието на конгреса на БСП Станишев получи номинация за поста президент на ПЕС.

Предложението дойде от лидера на БСП-Пловдив Георги Гергов и прието с "видимо мнозинство". Малко преди това делегатите на 48-ия Конгрес на БСП допълни предложената от ръководството политическа декларация относно международните отношения. По предложение на Светлана Шаренкова в нея бе добавено, че Столетницата е против всякакви санкции на ЕС срещу Русия заради конфликта в Украйна.

Агитираха със захар, енергия и телевизия

"Социалистите разбират и от захар, и от тояга, другари". С тези думи се обърна към делегатите на конгреса Георги Гергов, който събра 63 гласа от общо 744 гласували на форума. "Истината е, че българинът си знае захарчето и тояжката", обърна се Гергов към делегатите, развесели залата и обра аплодисментите с цветното си изказване. Съименникът му Кадиев надъха конгреса с думите: "Вие сте гладиаторите в тъмните стаички!". Кадиев разкритикува Станишев заради заявката му да оглави бъдещата лява коалиция. И заключи, че форумът на червените "кипи от демагогия". Икономическият министър в оставка Драгомир Стойнев настоял пред своите "БСП да върне България на енергийната карта на Европа". Няма от какво да се срамуваме за управлението си и не е задължително да сме във властта на всяка цена, казал още Стойнев пред конгреса. Партията да започне да надгражда себе си, да се зареди с енергия и да чува какво иска обществото, призовал още Стойнев. И заключил: "Ако ние не си пазим партията, ако не се уважаваме, как ще искаме хората да ни уважават? Забравени са изконните ценности". "Нека да помислим и за обединяване на левите издания в един общ медиен пул. Стотици пъти съм чувала от вас въпроса: защо нямаме собствена телевизия", обърна се към червените Корнелия Нинова. За нея гласуваха общо 119 души от конгреса. Нинова настоя за ново поколение от грамотни патриоти, съпартийците й да слязат от лъскавите джипове и да влязат в селските кръчми. Според платформата й БСП трябва да прави коалиция без налагане на решения отгоре. "Ще сформирам Изпълнително бюро, предложено от областните съвети", обеща Мая Манолова на социалистите, която събра одобрение от 83 гласа. И признала: "Нашата партия е в криза и същественият въпрос пред нас е как да се изправим и да продължим". "Вместо платформа, аз ви призовавам за подкрепа въз основа на позициите, които последователно съм отстоявал през годините", каза на делегатите Янаки Стоилов. Общо 103 гласа събра лидерът на лявото крило от червените по време на първия тур.

Хората на Янаки отидоха на мач

Делегати от червения конгрес зарязаха гласуването по средата и отпрашиха на мач. Симпатизантите на Янаки Стоилов до последно се надяваха, че юристът отива на балотаж. Но преброяването го остави на 4-о място сред социалистите, претенденти за поста. Така крайно левите в БСП напуснаха форума в НДК и се присъединиха към футболните агитки на "Левски" и ЦСКА. Очакваният балотаж за избора на лидер на БСП за момент изправи вчера председателя на лявото крило в партията Янаки Стоилов срещу Михаил Миков. И повече от половин час при предварителните резултати Стоилов бе с най-много гласове веднага след шефа на парламента. В един момент интригата се заформи и с прогноза за трилотаж, тъй като Стоилов имал равни гласове с Драгомир Стойнев. А след това във временното класиране за среброто в БСП поведоха Корнелия Нинова и Мая Манолова. В крайна сметка Стоилов отпадна от балотажа, а хората му разочаровани обявиха бойкот на втория тур. И предпочетоха да гледат на националния стадион "Васил Левски" мача между "Левски" и ЦСКА.

Сергей обяви курс към АБВ

Ще преговаряме, но не с него, отсече Калфин

Завой към АБВ заради общ фронт срещу ГЕРБ. Това бе основното послание на Сергей Станишев към конгреса. В последната си реч като лидер той пак посочи АБВ като основна причина за червения провал на евровота, но даде знак, че е готов на преговори с Георги Първанов.

"Хората продължават да мислят, че става дума за лична разпра между Станишев и Първанов. Днес АБВ са друга партия. За мен нейният профил не е ясен. Направиха заявка за президентска република, което винаги при нас ще избие като авторитаризъм. АБВ отново се очертават като наши опоненти на предстоящите избори. Но смятам, че ние като силна партия в името на България трябва да сме готови за разговори с АБВ срещу ГЕРБ", каза Станишев. И допълни: "В името на общата кауза аз лично съм готов да загърбя и личните обиди, и нападките, и раните, които бяха нанесени". Думите му бяха аплодирани от делегатите.

Социалист номер 1 постави две условия на бившите си съпартийци: "Първо - стига са градили своя образ на гърба и за сметка на БСП - и в говоренето, и в действията. И второ: не може друга партия да се опитва да налага дневния ред, политиките и решенията на БСП".

"Готови сме да разговаряме с БСП, но виждаме, че Станишев иска да води тези разговори, а точно той беше инициатор за изключването от БСП на знакови за левицата лица, които са в АБВ", отговори пред "Стандарт" Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ. "Станишев добре знае, че не става дума за личен проблем между него и Първанов. Ние искахме няколко ясни позиции - коалиционен договор с ДПС, разграничаване от корпоративните интереси и осъществяване на важните енергийни проекти като "Южен поток" и "Белене", отбеляза Калфин. Пред конгреса Станишев посочи, че разколът между БСП и АБВ е коствал на "Позитано" 20 90 000 гласа. "Наказани сме и ние. Много наши симпатизанти бяха разколебани, огорчени, объркани и просто не излязоха да гласуват", призна Сергей пред социалистите. Обратът в позицията му за АБВ изненада най-много делегатите. Защото раздялата с хората на Първанов бе упрек, който всички кандидати за лидерския пост отправяха към Станишев. А искането за обединение с АБВ бе най-широко застъпената теза от опонентите на Станишев.

Посланието на бившия социалист № 1

ДПС са силни партньори, трябва взаимно уважение

Девет месеца управлението с ДПС вървеше добре, заяви в анализа си пред конгреса Сергей Станишев. "Приехме компромиса на коалиционното управление в името на държавността, защитата на свободата и демокрацията. Не може само и единствено БСП да плаща цената на политическото съгласие в името на националните приоритети и каузи - не и цената на съдбата на партията", каза Станишев. И продължи: "Видяхме, че ДСП са силни партньори в политическите битки, които водихме съвместно, но уважението към вижданията и интереса на другия трябва да е взаимно".
Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт, подчерта още лидерът в оставка. И зададе посока на съпартийците си: "Оттук нататък ще управляваме с други партии, само и единствено, ако това е необходимо в името на националните интереси, след широко допитване в партията, при ясни споразумения пред обществото".

Станишев: Ако съм сгрешил, простете!

Това е последният ми конгрес като лидер на БСП, България сега цяла нази гледа, не потъвайте в разединение. С този призив Сергей Станишев се обърна се към делегатите на конгреса. Някои от тях се разплакаха. Сълзи имаше и в очите на Сергей. "Ако съм сгрешил, простете ми, но нищо, което съм правил, не е било с лоша мисъл. "Нека с поведението и решенията си да защитим достойнството на партията и да покажем, че каузата и идеите, които ни обединяват, са в пъти по-силни от личните амбиции и битки, които ни разделят", призова той. Станишев си спомни история от есента на 2011 г. в община Генерал Тошево. След срещите му подали 30 отрязани лентички с имената на обектите в общината, финансирани от правителството. "30 лентички, които нямаше време да отрежеш лично", казали му хората. "Оттогава ги пазя като скъп спомен, че политиката не е само кавги и конфликти, а уникална възможност да работиш за хората, да променяш живота им към по-добро. Ето ги тези лентички. Всяка една е дала нещо на хората в Генерал Тошево", каза Станишев.

"Знам, че много хора не ни вярват днес. Заради грешките, които допуснахме в последната година. И да, заради случката с Пеевски. Аз нееднократно съм отговарял на въпроса КОЙ? И на въпроса ЗАЩО беше предложен за председател на ДАНС. Без да бягам от личната си отговорност", каза още Станишев. Той определи оставката си като крачка встрани, а не като бягство от отговорност.

Станишев: Ако съм сгрешил, простете

Спомням си 15.12.2001 г. Бях на 35. Видимо по-слаб, с неоредели и непрошарени коси. Дадохте ми шанса, огромната привилегия и чест да застана начело на Българската социалистическа партия. Бях повече притеснен, отколкото щастлив в онзи ден. Заради огромната отговорност пред вас, пред партията, в чиито идеи ме е възпитал моят баща. Тогава завърших своето слово с испанската молитва: "Господи, дай ми сили да променя това, което мога. Дай ми смирение да приема това, което не мога. И ми дай мъдрост да отлича първото от второто."

Не бягам

Правя стъпка встрани и поисках БСП да има нов лидер, защото не мога да допусна заради мои грешки моята партия да понесе негативи. Смятам, че така постъпват лидерите.
Оттеглям се, не защото бягам. Вярвам, че хората в България могат да простят, ако вземеш грешно решение. Но няма да простят, ако не вземеш решение. Или ако избягаш от отговорност. Нека намерим сили в себе си и заедно поискаме прошка от хората. За да застанем пред тях искрени в намеренията си, пречистени, когато поискаме доверието им след няколко седмици.

За мечтите

"В политиката съм заради конфликта между доброто и злото, но вярвам, че накрая доброто ще възтържествува", твърди Тачър. Наречете ме мечтател, но и аз вярвам в същото. Имам една мечта, която не успях да постигна като лидер на партията. И това е да видя самостоятелно управление на БСП. Да видя България променена и обновена след поне два мандата истински ляво, социално управление. Без коалиционни компромиси. Аз, по-добре от всеки друг, знам колко трудно постижимо е това. Но е единствено верният път не само за БСП. За България.

Без повече компромиси

Отказваме и няма да правим повече компромиси в управлението. Недопустимо е да продължаваме да губим хора, да жертваме политиките и идеалите си, да отстъпваме от изконните си леви ценности. Не можем, не искаме и не допуснахме зад мандата и отговорността на БСП за управлението на страната, то да бъде завладяно от други политически сили и интереси.

Новият водач: Трудното предстои

Искам да благодаря на всички симпатизанти, които в тежките 25 години бяха заедно с БСП. Искам да благодаря на вас като членове на върховния орган на власт в партията - Конгреса, за това, че отговорно изпълнихте вашия дълг. Искам да благодаря и на кандидатите, които участваха честно и се бориха за партията. Ще бъде трудно, но заедно с вас, с тези, които ме подкрепиха и тези, които подкрепиха другите, ще стигнем до резултат, достоен за 120-годишната партия. България има право на друго бъдеще. Заедно напред.

Кафе машините изпушиха

Делегатите на заседанието на 48-мия конгрес на БСП изпиха над 2500 кафета по време на 9-часовите дебати и гласуване. За момент кафемашините във фоайето на НДК буквално изпушиха, но повредата им бе отстранена веднага. Наложи се търговците да заредят по спешност още количества от ободряващите напитки, както и допълнително минерална вода на два пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай