Миков чака още мнения за извънредното заседание

Миков чака още мнения за извънредното заседание | StandartNews.com

София. „Все още очаквам мнението на отделните парламентарни групи за извънредното заседание на НС. До няколко дни ще е ясно", заяви пред БНР председателят на парламента Михаил Миков.

„Предполагам, че ще има кворум и ще се състои заседанието. Ако няма кворум – чакаме следващото заседание, ако и тогава няма кворум, чакаме редовното заседание", каза Миков в отговор на въпрос какво следва, ако депутатите не се завърнат от отпуск за извънредното заседание.

В петък той изпрати писма до четирите парламентарни групи, кога според тях трябва да се проведе извънредното заседание за прегласуване на актуализацията на бюджета след президентското вето. В събота ГЕРБ обявиха, че са пратили отговор с искане това да се случи още в понеделник.

„7-дневният срок след внасяне на искането от страна на ГЕРБ, изтича в петък, според едни или в понеделник, според други. В рамките на 7-дневния срок ще взема решение за насрочване на извънредното заседание", каза още Михаил Миков.

По-рано пред Нова телевизия той уточни, че свикването на заседание в сряда е напълно реалистично. Както „Стандарт" вече писа, депутатите вече са предупредени, че трябва да прекъснат почивката си.

„Ако свикам такова събрание, мисля, че е реалистично. Все пак народните представители са достатъчно отговорни и ангажирани хора", каза той пред телевизията.

Според Михаил Миков поведението на ГЕРБ не е с политическа цел. „Това може да е едничката цел - да развалят почивката на колегите си. Но това не е политическа цел, а някаква дребна политическа заядливост", каза председателят на парламента пред БНР.

„От тук нататък възниква въпросът дали те не злоупотребяват с право в момента. ГЕРБ и президентът блокираха закона и от тук насетне искането за неговото ново разглеждане е твърде лицемерно с едничката цел да развалят почивката на останалите народни представители", смята Миков.

Председателят на парламента коментира още, че не вижда нужда от извънреден парламентарен контрол и изслушване на Иван Искров относно сделката за печатницата на БНБ и дали трябва да бъде разгледана в Народното събрание преди финализирането й. Трябва повече информация, но едва ли в рамките на парламентарния контрол това трябва да се случва, особено когато предстои гласуването на държавния бюджет, каза Миков. Той уточни, че подобен тип въпроси ще могат да се разгледат в рамките на редовната есенна сесия, която наближава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай