Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията

Мотивите на държавния глава са по целесъобразност

Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията  | StandartNews.com

София. Връщам за повторно разглеждане в парламента някои текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет. Това заяви на пресконференция в президентството президентът Росен Плевнелиев.

 „Уважавам правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение", заяви държавният глава.

Държавният глава поясни, че наложеното вето е частично. Той разясни, че връща за повторно разглеждане текстове за приходите, разходите и предвидения нов дълг.

Президентът подчерта, че подкрепя отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи, но вижда много неясноти около предвидените от правителството разходи, включително около възможността за емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв.

„По време на политическите консултации обърнах внимание на партиите, че са поели конкретни ангажименти към избирателите и това не са празни приказки, които удобно забравяме след изборите. Митническата администрация и НАП месец и половина са в непълно ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация. Очаквам правителството да подобри работата на приходните администрации", отбеляза президентът.

По думите му в частта "разходи на бюджета" се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи. "Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите", категоричен бе Плевнелиев.

„Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. Но не само държавата, а и общините са важни. Те дължат много повече. Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините. Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса", подчерта държавният глава.

Президентът поясни, че мотивите за решението му са по целесъобразност, каквито конституцията му позволява, а не заради противоречия с основния закон на страната.

„Много чух и видях през тези седмици. Тази кампания има разумно обяснение. Разбрах, че имам три любовници, каквито нямам. Разбрах, че съм ощетил немските си партньори, а с тях съм в прекрасни отношения. Разбирам, че съм тъмната сянка, която е изплувала зад някакви сделки и интереси в пенсионния сектор в България. Искам да заявя категорично, че съм против 2 млрд. лв. на българските пенсионери да отидат в една офшорка. Вярвам, че хората виждат и разбират", заяви президентът във връзка с направените нападки срещу него през последния месец.

Плевнелиев оповести, че е обещал да организира дебат и по темата за трите големи стълба на българската демокрация, които днес са болни – пазарната икономика; медиите и медийната среда; системата за правораздаване.

Според конституцията президентът може да наложи вето в 15-дневен срок от гласуването - на 1 август, като Плевнелиев обяви, че той налага вето само два дни след като е получил текстовете на 5 август.

Народното събрание има право да прегласува без изменение оспорените текстове в срок от 15 дни, които обаче не текат по време на ваканцията, която приключва на 31 август. В тази връзка Плевнелиев посочи, че не настоява народните представители да прекратят предсрочно почивката си.

Плевнелиев подчерта, че най- късно негово решение ще бъде внесено на 9 август.

Цялото изявление на президента Росен Плевнелиев можете да прочетете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай