Миков пита партиите кога им е удобно заседание

Миков пита партиите кога им е удобно заседание | StandartNews.com

София. Председателят на Народното събрание Михаил Миков пита лидерите на четирите парламентарни партии кога им е удобно да се проведе извънредно заседание. Такова се налага, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета и я върна в парламента. Впоследствие ГЕРБ внесоха искане за извънредно заседание. По правилник Миков има седмица да свика депутатите.

Той е изпратил писма до Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Михаил Миков ги информира за постъпилото искане на 77 народни представители от парламентарната група на ГЕРБ за свикване на извънредно заседание на Народното събрание и ги моли да го уведомят във възможно най-кратки срокове кой от следващите дни би бил най-подходящ и удобен от тяхна гледна точка за провеждане на заседанието.

„Това ще улесни, както мен в планирането на точната дата, така и всички народни представители, защото ще създаде най-малко неудобства за тях в периода на нормативно регламентираната ваканция", посочва председателят на парламента в писмото.

Той също така припомня, че е свикал заседание на 30 август 2013 г., с дневен ред: "Ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.".

Миков отбелязва, че този срок според него е осигурявал възможност за провеждането на „по-пълни, задълбочени и всеобхватни консултации с всички заинтересовани страни и адресати на Закона за държавния бюджет".

По този начин в по-пълна степен би бил удовлетворен и призивът на Президента на Републиката, чийто апел и аргументи, както знаете, бяха „изцяло в посока на повече прозрачност, а именно това искат гражданите", допълва Михаил Миков.

Председателят на парламента изказва съжаление, че в този срок няма да могат да бъдат проведени обществените дискусии, за които е апелирал президентът.

Председателят на Народното събрание очаква мненията на лидерите на парламентарни групи, за да се произнесе по искането на 77-те народни представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай