Миков събира депутатите в сряда

ГЕРБери и червени търсят самолетни билети, Атака влиза в зала

Миков събира депутатите в сряда | StandartNews.com

София. В сряда най-вероятно депутатите ще разгледат президентското вето върху актуализацията на бюджета. Засега информацията не е потвърдена официално, но депутати вече са получили депеша да се прибират спешно от морето и чужбина. Председателят на Народното събрание Михаил Миков пък заяви, че ще коментира в понеделник или вторник кога ще свика парламента извънредно.

В петък групата на ГЕРБ поиска със 77 подписа от Михаил Миков да свика незабавно заседание на Народното събрание. По правилник след такова искане на депутатите шефът на парламента има седмица време, за да го насрочи. Юристи обаче коментираха, че преди искането на ГЕРБ Миков вече бе насрочил извънредно заседание за 30 август. Въпреки това той изпрати писма на лидерите на парламентарно представените партии с въпрос кога най-скоро може да бъде свикано извънредно заседание.

Ден по-късно депутати от различни партии са получили депеша от централите си да се прибират възможно най-скоро в София, тъй като има вероятност заседание да се проведе още в сряда - 14 август. Проблем обаче се оказва прибирането на депутати от чужбина, тъй като повечето са отлетели с двупосочни билети и фиксирани дати за прибиране. Въпреки това избраниците вече търсят варианти за обратно пътуване към София.

Засега сигурно е, че в София са повечето депутати на ГЕРБ, които поискаха извънредното заседание. От "Атака", от която също зависи кворумът в пленарна зала, няма официална позиция дали ще присъстват на заседанието. Въпреки това неофициално се коментира, че хората на Волен Сидеров също се събират в София в понеделник. Народни избраници припомниха, че при преодоляването на друго президентско вето - върху текстове от Закона за СРС, помощ оказаха 11 депутати от "Атака".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай