АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Министри след заседание при премиера Борисов

АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Министри след заседание при премиера Борисов | StandartNews.com

„15 линейки стигнаха навреме и извозиха ранените. Направени бяха всички изследвания. Осигурени бяха необходимите медикаменти, както и необходимата кръв за всички групи, така че да не се стигне до критична ситуация". Това каза здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след спешната среща на институциите в Министерския съвет. Той изказа своята благодарност към всички медицински екипи, помогнали на пострадалите при тежката катастрофа с автобус край Своге.

„21 души са ранени. В „Пирогов" са настанени жест жени, от които четири са в тежко състояние. От тях две жени са в изключително тежко състояние. На тях им е направена интубация и са изкуствено дишане", поясни Ананиев.

В болница „Света Анна" се намират пет жени и един мъж. От тях в най-тежко състояние е жена на 62 години, която е интубирана и е в критично състояние след операцията. Във ВМА има двама души, които са в стабилно състояние. 30-годишен мъж е в по-тежко състояние. Той има черепно-мозъчна травма, както и гръдни и лицеви травми. В Университетската болница „Царица Йоанна" е настанен 59-годишен мъж с охлузвания и рани. Няма опасност за живота му.

Докладвано е за контрола, който е извършен от Министерството на вътрешните работи и върху участъка, на който стана катастрофата край Своге, и в по-широк периметър на ПТП-та. Това каза вътрешният министър Валентин Радев след извънредното заседание в МС. Установихме, че там са правени доста предписания - 4 или 5 на брой. Уточнява се какви -към пътя към обстановката, към контролните органи. Част от тези предписания са вземани предвид, други - не. Докладвахме кой е водачът и какви нарушения е имал.

Регионалният министър Николай Нанков е докладвал на срещата при премиера Бойко Борисов, че пътят на който стана трагичната катастрофа край Своге е бил ремонтиран през 2016-та година от фирма "Трейс". Впоследствие е установено, че ремонтът е некачествен и е започнала дълга кореспонденция за корекция на ремонта на пътя между Регионалното министерство, АПИ и фирмата изпълнител.

От Транспортното министерство са докладвали по време на срещата в Министерския съвет, че техническият преглед на катастрофиралия автобус е изтекъл на 5 август и повторен такъв не е направен. Шофьорът на автобуса е получил свидетелство за правоуправление през 1977 година, но през последните години има редица глоби и наказания за шофиране с превишена скорост и неизползване на колан.

На 5 април 2018 г. Министерството на транспорта е извършило цялостна комплексна проверка на фирмата превозва, чийто автобус катастрофира край Своге. Във фирмата "Мобилус 5" не са установени нарушения към датата на проверката. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски след извънредното заседание в МС за Своге.

Проверката установява, че в лиценза на фирмата има 6 автобуса от категория М2 и М3. Водачът е и управител на фирмата. Той е преминал тест за психологическа годност, съобщиха от транспортното министерство. Има допълнителни факти и обстоятелства, които са предадени на разследващите органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай