АБВ: Новото правителство да се обедини около националния интерес

АБВ: Новото правителство да се обедини около националния интерес | StandartNews.com

София. Трябва да разсеем всички съмнения, че българският народ не е способен да избере 240 свои представители, които да са компетентни, честни, съвестни, скромни и не могат да постигнат добър резултат за тези, които са ги избрали. Трябва да работим за интереса на България. Това заяви Ивайло Калфин от АБВ в своето първо изказване към своите колеги от новия парламент.

Парламентарната група на АБВ е била първата, която е приела свой собствен етичен кодекс. Той ще бъде предоставен и на другите народни представители, стана ясно от Калфин.

"Всички излизаме от едни много тежки избори, даже два пъти - заедно с европейските. Ние виждаме, че хората негодуват заради слаба държава, слаби институции, безработица, мизерия, липса на перспектива. И резултатите от тези избори показват не само липса на доверие, а липса на доверие към политиците и парламента. Това трябва да ни е най-големият урок. Трябва да променим това мнение на хората, че от политиката на България не става нищо. От нас зависи да променим това мнение на хората", каза още Калфин.

Слушам изказванията на колеги и от някои от тях съм обнадежден. Трябва да погледнем на това къде е националния интерес, добави представителят на АБВ. И изтъкна, че политиците трябва много ясно да знаят какво е национален интерес.

"Искам да поздравя и Борисов и ГЕРБ за диалога, който предложиха на тези преговори", продължи Калфин.

Всеки един от нас чува различни препоръки за това какво да се случи в България. Има няколко безспорни неща, по които има необходимостта от национално съгласие. Важно е какво може да ни обедини и да ни поставят в една редица, така че да защитим интересите на народа, категоричен бе Калфин.

Има много заплахи пред страната. Виждаме, че ние живеем в един все по-неспокоен регион, живеем в условия на ислямския фундаментализъм, живеем в променящия се ЕС, в който България трябва да застане със своята ясна позиция, продължи той.

Тези, които чертаят разделителни линии, трябва да си понесат отговорността в следващите седмици. Националното съгласие не означава подкрепа на която и да е било партийна програма. Можем ли на един бял лист хартия да запишем няколко приоритета, които ние да защитим?, попита представителят на АБВ.

Чухме призиви от някои колеги, че е време дясно управление. А преди това Лютви Местан каза, че е невъзможно такова без ДПС. Нека да си припомняме кой и какво е говорил в тази зала преди години и какво говори днес.

Какво предлагаме ние. Националното съгласие трябва да бъде около няколко основни приоритета на новото правителство. Това са силна държава и институции, спиране на партийни назначения, промени в съдебната система, ефективно правосъдие, добър избирателен кодекс, демографска политика- образование, доходи, здравеопазване, балансирано регионално развитие, укрепване на националната идентичност . . ., изтъкна Калфин.

Парламентът може да постигне добри резултати, ако имаме добро желание. Против съм партиите на всяка цел да се противопоставят една на друга.

Калфин пожела успешна работа на своите колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай