Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират сред българите

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират сред българите | StandartNews.com

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено от 1 до 9 октомври сред 1006 души. Това съобщиха от агенцията.

Само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. Най-голям дял остават тези, които имат положително отношение - 46 на сто. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила. Според 38 процента положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18 на сто са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55 на сто) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21 процента, които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Въпреки зачестилите националистически послания в българската политика, българите остават проевропейски настроени, отбелязват от "Тренд". Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Посоката на развитие на ЕС среща по-нюансирани позиции сред българите. 38 на сто са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31 процента смятат, че се развива в грешна. Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69 процента от всички пълнолетни български граждани, като според 39 на сто ЕС има нужда от радикални промени, според 30 процента - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани. Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25 процента, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок (43 на сто).

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58 на сто от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Едва 10 на сто от пълнолетните българи пък подкрепят идеята за развитието на Европа на две скорости, докато 60 на сто са на противоположното мнение.

Проучването е направено по поръчка на вестник "24 часа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай