Пловдив скочи: Учител опипва деца в час

Пловдив скочи: Учител опипва деца в час | StandartNews.com

Жители на пловдивския квартал "Коматево" са разтревожени след разкази на ученички в ОУ „Захари Стоянов", според които учителят им по физическо Здравко Караджов ги опипва в час.

„О, ти имаш вече цици!", подхвърлил Караджов към шестокласничка, разказава "Марица".

Момичето твърди, че преди това преподавателят посегнал да пипне гърдите. "Избутах го и му казах да се махне, а той се протегна към дупето ми", разказа тийнейджърката.

"Това се случва отдавна в училището, но аз разбрах едва миналия ден, защото децата се срамуват", разказа бабата на пострадалата девойка - Велика Узунова.

Като подпитала познати деца какво става в час по физическо, другата внучка третокласничка обяснила: „И в нашия клас, бабо!". В паралелката с по-малките имало по-развито физически момиче, което учителят също задирял.

„Ако този човек действително се окаже педофил, няма място тук!", категорична е Велика. Тя не смее да каже на бащата на тийнейджърката. Научи ли, ще скочи да се саморазправя и не искам да мисля до какво може да се стигне, тревожи се жената.

Друга ученичка разказа, че миналата година е била закачана от Здравко Караджов, но не брутално. Момичето твърди обаче, че е виждало с очите си как преподавателят пуска ръце по краката на друга шестокласничка, под претекст че имало нужда да отпусне мускула с масаж. Момичетата обяниха, че още през миналата учебна година отишли и се оплакали на директорката Елена Щерева, а тя им обещала да провери и да разговаря с учителя. Опитваме се да избягваме Караджов по коридорите, но не можем да не влизаме в часа му, защото ще пише отсъствия, казват тийнейджърките от 6 „а". Една от тях твърди още, че Караджов често я шляпвал по дупето.

Това поведение продължава с години безнаказано, заяви Донка Тосева, майка на четвъртокласничка от училището в "Коматево". Тя си спомни, че някъде преди 2 години друга майка подала писмена жалба срещу Караджов при директорката.

Тогава повод била отново грозна реплика на учителя по физическо. Тосева разказа, че момиче отказало да влезе в часа, тъй като било в цикъл, а преподавателят отвърнал: „Дай да видя имаш ли превръзка!".

Моята дъщеря пък е многократно гонена от час от Караджов, а е едва в първи клас, разказа Илияна Станкова. Няколко пъти момичето споделило вкъщи, но родителите помислили, че не е нещо сериозно, тъй като никой от училището не ги потърсил. Една сутрин първокласничката се запънала на врата: „Няма да ходя повече в час по физическо!". Когато отидох да говоря с Караджов, той изсипа куп обвинения, че детето ми е буйно, диво и разваля дисциплината, разказа майката. Най-лошото е, че когато изпъди деца, не е ясно къде отиват те и какво правят до края на часа, тревожи се Станкова. Всички родители се опасяват, че рано или късно ще се случи инцидент в изоставен строеж в двора на училището, който пустее от години. Достъпът на децата до него не е ограничен. Непрекъснато се събирали младежи да пият бира, хора от квартала виждали наоколо спринцовки. Самият строеж също е опасен, защото от него се къртят късове.

Всички тук сме на принципа „пази, боже", понеже се шири пълно нехайство, казва и Звезделина Кирякова, майка на четвъртокласничка. Тя е сред 180-те родители, които са се подписали в жалбата да просветния инспекторат с копие до Агенцията за закрила на детето и синдикатите. В сигнала майките настояват да бъде освободена директорката Елена Щерева, защото не упражнява контрол. Искат уволнение за учителя по физическо Здравко Караджов, който задирял шестокласнички. А началния учител Ангел Теменугов обвиняват във физическо насилие срещу децата. Между родителите се разказват страховити твърдения, че той удря шамари, извива ръце до синьо и даже блъскал главата на ученик в чина. Те показаха и видео, в което се вижда как Теменугов гони момиче от час, като натиква всичко в раницата, а после отваря вратата и изхвърля чантата в коридора.

Самият учител изпитва огорчение от цялата ситуация. „Просто съм много обиден. Аз съм от 25-26 години в това училище. Просто такова чудо досега не се случвало", заяви Здравко Караджов.

„Някои определени ученици отиват вкъщи и онлайн разказват на родителите и те го приемат за чиста монета. И изведнъж започват да събират подписи. Вие как ще го приемете това? Според мен е неправдоподобно, нали така?", попита директорът на училището Елена Щерева.

От РИО-Пловдив са започнали проверка по сигнали преди 2 седмици, по които инспекторите трябва да установят дали учебният процес в училището се провежда според изискванията. От регионалния инспекторат уточняват, че едва днес научили за обвиненията в блудствени действия срещу учителя по физическо възпитание и настояват МВР да разследва случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай