ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Правят паралелки за занаяти до 6 ученика

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Правят паралелки за занаяти до 6 ученика | StandartNews.com

С промяната в Постановлени 64 на МС от 25.03.2016 г. ще защитим допълнително т.нар. „за защитени професии" като заложим условието да не се изисква една паралелка да има минимум 18 ученици, а половината паралелка – минимум 9. Това заяви Мария Тодорова, директор на Дирекция „Професионално образование и обучение" в МОН, на 20-ата дискусия „Да! На българската икономика", организирана от в. „Стандарт" и КРИБ.

На представителния форум в зала „Европа" на емблематичното за дунавската ни столица Доходно здание присъстваха кметът на Русе Пламен Стоилов, зам.-председателят на КРИБ проф. дтн Николай Вълканов, областният управител Галин Григоров, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, председателят на КРИБ Русе Милка Трифонова, ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева, кметове на много общини от областта, цяла плеяда от директори на големи предприятия и над 100 представители на средния и малкия бизнес, учебни заведения и пр.

В промените на постановлението ние сме посочили в паралелките за защитени професии вече да могат да се обучават минимум 6 ученика, тъй като не винаги нуждите на даден бизнес или предприятие са големи, обясни още Мария Тодорова. Така с дофинансиране от страна на бизнеса ще може да се гарантира и съществуването на такива миниатюрни паралелки, каквито досега не беше възможно да има, посочи Тодорова.

Тази година на „ръчен режим на управление" успяхме да подпомогнем Корабния техникум в Русе, така че да не загине паралелката, която осигурява кадри на Дунавския драгажен флот (ДДФ), въпреки че остава с по-малко деца и с дофинансиране от държавата да продължи да съществува. Това посочи като конкретен пример Мария Тодорова в отговор на конкретен въпрос на дългогодишния директор на дружеството Валери Иванов.

Искам категорично да призова бизнеса за масовизиране на системата на дуалното обучение, заяви още от трибуната на високия форум Мария Тодорова. За него се очакват няколко милиона евро по структурните фондове, като се очаква проектът да стартира през декември или януари, обясни тя. С тези средства всъщност бизнесът ще бъде подпомогнат чрез заплащането на стипендиите на учащите се, както и на техните наставници. Това е и първата крачка към масовизирането на дуалното обучение, посочи Мария Тодорова. Именно това е и подходът, чрез който бизнесът ще може да обучава бъдещите си кадри на реално работно място, с много голям шанс за задържане на работа в същите предприятия след завършването им, обясни Мария Тодорова.

Вече започнахме да разписваме новите учебни програми, така че от януари ще ни трябват представители на реалния бизнес при изготвянето на работните програми. Иначе, ако ни оставите сами – хората от образователната система, има опасност да се преповтори като обучение това, което вече учителите сами си знаят. Бизнесът е нужен, за да влее свежи, актуални и реални идеи, за да напишем съвременни учебни програми, отговарящи на съвременния живот и на вашите бизнес изисквания, обясни Мария Тодорова.

Можем да приемаме ученици над 18 навършени, които да бъдат обучавани за професионални водачи категория С, обясни още Мария Тодорова в отговор на един от основните въпроси, поставяни остро напоследък от автомобилния бранш у нас. Това, което сме направили досега с гъвкав учебен план, е, че вече сме дали възможност при навършване на 18 години през първия срок на 12-и клас да си вземат кат. В, така че през оставащия втори срок да имат възможност да завършат курс и вземат изпитите и за кат. С, посочи Мария Тодорова. Важно е обаче веднага да посоча, че независимо от това те ще могат да получат шофьорските книжки с кат. С чак на 21 години, но и ако дотогава те не са придобили необходимата за нея професионална компетентност, изискуема по директива, те ще могат да използват придобитата кат. С само за свои лични нужди, но няма да могат да започнат да работят с нея като международни водачи, обясни още тя.

При изготвянето на План-приема за догодина в много по-голяма степен ще се вземат предвид предложенията, удовлетворяващи кадровите нужди на бизнеса, обобщи накрая главният редактор на в. „Стандарт" една от постигнатите на 20-ата дискусия „Да! На българската икономика" в Русе договорености между МОН и индустрията.
От страна на зам.-председателя на Агенцията по заетостта Татяна Пашинова беше съобщена новината, че два пъти годишно областните управители ще трябва да правят и подават в МОН справки след проведени проучвания сред бизнеса на съответните области за заетостта и нуждата от работни места, отчете още в края на форума Славка Бозукова.

Напролет ще проведем нова дискусия в Русе, на която задължително ще присъстват министрите на транспорта и регионалното развитие, за да отговорят лично на всички въпроси относно инфраструктурата на Русе, областта и Северна България, съобщи накрая главният редактор на в. „Стандарт" след договорка с кмета на Русе Пламен Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай