МРРБ: Строителството на Иракли се контролира от община Несебър

МРРБ: Строителството на Иракли се контролира от община Несебър | StandartNews.com

Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) контролът на строежите от четвърта, пета и шеста категория е изцяло в правомощията на общинската администрация по местонахождението. В случая с Иракли това е община Несебър.

Това припомнят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по повод информация, че на Иракли има подновени строителни дейности.

Ето какво пишат от МРРБ:

По подаден сигнал през месец януари 2013 г. РДНСК Бургас извършва проверка. В резултат на нея от началника на РДНСК Бургас са издадени две заповеди за спиране на строителството на Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни в два имота в местност „Кладери", землището на с. Емона , община Несебър.

Заповедите са обжалвани. С две свои решения от месеците ноември и декември 2013 г. Административният съд в Бургас ги е обявил за нищожни, тъй като вещи лица определят изгражданите строежи като пета категория и следователно не е от компетенциите на органите на ДНСК да спират този вид строежи.

През март 2013 г. във връзка с протест от прокурор двете разрешения за строеж за горецитираните строежи са обявени за нищожни със заповеди на началника на РДНСК Югоизточен район. След обжалването им от възложителя Административният съд в Бургас отменя двете заповеди съответно през месеците ноември 2013 г. и март 2014 г. С този акт разрешенията за строеж на практика са влезли в сила.

Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) контролът на строежите от четвърта, пета и шеста категория е изцяло в правомощията на общинската администрация по местонахождението. В случая това е община Несебър.

Относно дюнните местообитания, попадащи извън територията на морски плаж „Река Вая", намиращ се в землището на с. Емона, община Несебър,област Бургас, е засегнат един частен поземлен имот с идентификатор 27454.23.63, собственост на „Емона 2000" ЕООД. Начинът на трайно ползване на поземлен имот с идентификатор 27454.23.63 е урбанизирана територия и има засегната площ от 5 кв.м зараждащи се дюни.

Относно дюнните местообитания, попадащи извън територията на морски плаж „Иракли", който се намира в землището на с. Емона, процедурата по измененията на специализираната карта е приключила и съответните дюнни местообитания са включени в територията на морския плаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай