Мощна вълна приижда по Дунав към България

Мощна вълна приижда по Дунав към България | StandartNews.com

По информация на Изпълнителната агенция „Проучване поддържане на река Дунав" се очаква речният отток на реката да достигне 11000 кубически метра/s, което налага обявяване на първа степен на готовност при високи води на р. Дунав. В тази връзка ГДПБЗН предприема превантивни действия, съобщиха от противопожарната служба.

Очаква се повишение на водните нива и в следващите дни във връзка с прогнозните очаквани валежи, с водни количества над средногодишните стойности, както и повишаването на нивата на големите притоци в участъка над „Железни врата".

Предвид получената информация и във връзка с възложените от Закона за защита при бедствия функции на ГДПБЗН, е създадена организация и са предприети съответните превантивни действия за информиране на органите на изпълнителната и местна власт, диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВИК дружества за очакваните опасни явления.

Същевременно служителите на оперативните центрове при РДПБЗН ще следят актуалната информация за водните нива, както и за залетите или застрашени от заливането участъци. Съвместно с органите на местната власт ще се организира наблюдение на речното корито на р. Дунав, както и на критичните участъци, съгласно Плановете за управление на риска от наводнения, защитните съоръжения и всички участъци на дунавските диги. Ще бъдат приведени в готовност техническите и помощни средства за провеждане на операции за ограничаване и ликвидиране на наводнения.

Същевременно има готовност и за информиране на населението чрез местните средства за масово осведомяване за предприети действия за ограничаване и ликвидиране на последствията от наводнения и правилата за безопасно поведение и действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай