Искат 7 млн. от Бисеров и сина му

Искат 7 млн. от Бисеров и сина му | StandartNews.com

Засега не се проверяват други народни представители, призна Пламен Георгиев

Над 7 милиона лева е стойността на исковете, които Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще предяви срещу Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Това обяви председателят на комисията Пламен Георгиев пред Нова телевизия вчера. "Това е сумата, която ние претендираме, че е преминала през банкови сметки и има необясним произход", поясни Георгиев. Той допълни, че става дума за период от около 10 г., в които Бисеров е подавал декларации към Сметната палата като депутат. "Изискваме справки от НОИ, данъчните органи, КАТ, Гранична полиция - абсолютно всичко се проверява. Изисквали сме справки и за движението по сметки в чужбина", поясни той. Георгиев даде пример за къща, за която е декларирано, че мястото, което е закупено за построяването й, струва 145 000 лева. След това с 300 000 лева е извършено самото строителство. "Откъде обаче идват тези пари? Това е по-интересното. Взел е кредит, но той е предсрочно погасен само една година след взимането на тези 300 000 лв.", обясни още Георгиев.

Съмненията на Комисията за отнемане на имуществото са за пране на пари чрез фирми, в които участва Главинков. Той даде пример и за сделка, сключена между компания на съпругата на Бисеров и Главинков - имали са по 25 дяла, които продават на японска компания. Те са закупили тези дялове за 25 000 лева, а само след 4 месеца

цената им незнайно как е станала 850 000 лв.

"Двамата продават по 25 дяла за 850 000 лв., а малко след това японската фирма ги продава на фирма, част от която е Главинков, по номинал", пояснява Георгиев. "За нас е необяснимо как може само за 4 месеца цената на едни акции да скочи над 30 пъти", казва Георгиев. Според него има няколко такива сделки, има преводи в чужбина."За мен това е класически тип пране на пари, но не по смисъла на НК. Комисията не доказва пране на пари, а просто иска да отнеме сумата, която е незаконно придобита", посочи Георгиев още във вторник пред журналисти. Според него схемата е била масова, същата и при т.нар. Братя Галеви, където също са засечени преводи от България към чужди фирми и обратно.

В началото на седмицата по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Софийският градски съд запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. От КОНПИ беше съобщено, че е поискана информация за сумите, които Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков, които възлизат в размер на 314 529 долара и 117 192 евро. В случая обаче няма разкриване на банковата тайна, защото наличието на сметки не е такава. Бисеров и Ивайло Главинков имат 3 месеца, за да предоставят декларация за средствата с неустановен произход пред КОНПИ.

За момента други депутати, освен Христо Бисеров, няма да бъдат проверявани за незаконно придобито богатство, заяви Пламен Георгиев. Той уточни, че комисията може да проверява единствено и само лица, спрямо които има повдигнато обвинение от прокуратурата. Георгиев заяви, че от комисията искат да имат възможността

да се самосезират по подобни случаи

Той поиска и редуциране на броя престъпления, които инспекторите проверяват. "В момента работим по много, много маловажни случаи. Например за притежание на минимално количество наркотично вещество - за една цигара марихуана", изтъкна Георгиев.

Галеви с 14 лимузини по 100 и 200 бона

Братя Галеви са притежавали 14 луксозни автомобила "Мерцедес" и "Ауди", голяма част от които бронирани, на цени от 100 000 до 200 000 всяка. В момента 9 от тези автомобили са запечатани в Ресилово, където има и специално назначена охрана. Това става ясно от автотехническа оценителна експертиза, която вчера прие състав на Кюстендилския окръжен съд, съобщи struma.bg след тричасово заседание. Делото се води от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу Пламен Галев, Ангел Христов, известни като Братя Галеви, съпругите им и фирмите им. Общата стойност на иска е 4 250 189 лева. В него влизат 9 бронирани леки автомобила, някои от тях изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 - Ангел Христов. На конфискация подлежат и имоти в село Ресилово, община Сапарева баня, както и сума от над 800 хил. лв. в банкови сметки.

Съдия Таня Костадинова назначи допълнителни задания по експертизата за финансовата оценка на 9-те автомобила. Вещото лице пък отговаря повече от час на въпроси на адвокатите за степента на бронираност на автомобилите и до каква степен това се отразява на цената им. Експертът ги е огледал само отвън, защото са заключени.

На вчерашното заседание бе разпитан бившият кмет на Дупница Първан Дангов като свидетел по делото, съобщи "Дарик радио". "Познавам ги като граждани на Дупница - от 2013 г., когато станах кмет. Имаха активна гражданска позиция по отношение на местното самоуправление и имаха влияние върху група общински съветници отдясно, формираха мнозинство в Общински съвет, начело с тогавашния председател Панчо Панайотов. Бил съм на срещи в Ресилово заедно с двама вече покойници - Маргарита Панева и Кирил Ангелов", заяви пред съда Дангов.

На делото не се появи президентът на футболен клуб "Локомотив" (София) Николай Гигов, тъй като не бил открит нито в дома си, нито на работното си място. Той трябваше да даде обяснение за два заема, дадени през 2000 г. на "братята".
Според един от служебните защитници, Анани Константинов, който представлява Пламен Галев, исканията на комисията са изправени пред слабост и безперспективност. Докато има процес, давност няма и това дело може да се влачи много време, заявиха адвокатите. Те смятат, че тази съдебна сага ще бъде "изкуствено поддържана само заради обществения интерес, а не заради обективната юридическа истина". Служебните защитници припомниха, че от КОНПИ поискаха разпити по делегация на част от свидетелите на Сейшелските острови, Кипър и Гърция, като обещаха да заплатят направените разходи на защитата за път и преводач. И определиха това като "абсурдна ситуация". За следващото съдебно заседание пък остана приемането на оценката на оръжията, притежавани от Галеви.

Двамата бизнесмени изчезнаха и бяха обявени за издирване веднага след като Върховният касационен съд им наложи 5-годишни присъди през май 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай