Джулая зарежда с надежда и вяра

Джулая зарежда с надежда и вяра | StandartNews.com

(Всички снимки разгледайте в галерията)

Каварна. Дъждът и не чак толкова лятното време, което от неделя се настани в североизточна България, изобщо не попречиха на хилядите, които за пореден път бяха на платото на Камен бряг, за да изживеят Джулая. За да събудят множеството и да го измъкнат от палатки и коли, на сцената в 5 часа сутринта се качиха момчетата от Б.Т.Р., които изпълниха култови парчета от своя репертоар.

Традицията изгревът да идва с песента „Джулай Морнинг" на „Юрая Хийп" в изпълнение на Джон Лоутън и тази година не бе нарушена. Музикантът зае място на сцената точно в 5.30 ч., когато трябваше да се появи слънцето, което този път бе заменено от дъжд. Това обаче не разпръсна множеството, окупирало сцената, като хората на различни възрасти припяваха заедно с него. Веднага след тази песен Лоутън отвори още повече гърло и последваха в рамките на едночасов сет все хитови парчета на култовата банда. В един момент Джон се огледа от сцената и повика Кметъла Цонко, който заедно с Наско от Б.Т.Р. бяха беквокали на гласовития рокаджия.

За първи път Джулая в Каварна посрещна тази година режисьорът Теди Москов. "Дойдох, защото сме приятели с Цонко, да видя какви ги върши", каза в ранния утринен час Москов, като добавi, че той е фен на джаза, но към рокаджиите се отнася с уважение и респект. Впечатлен от събитието, той обяви: „Вече се казвам Джулай Москов и съм впечатлен от това колко тържествено и значимо ме честват". Режисьорът добави, че празникът дава едно неповторимо усещане, което за него е свързано със спомена за желанието за свобода. „Това е 1974 година - тогава ние единствено желаехме свобода, нищо друго. Сега някак си това изчезна, младите не познават такива чувства. Не могат да бъдат така просълзени от един стремеж, просто да дишаш свободно" – допълва режисьорът, според когото днес младите имат една друга свобода – електронна, и нямат пречки. „Те не са свободни в нещо друго - в познание, в култура, но може би не им трябва", добави още Москов.

С духа на свободния човек бе закърмена на своя първи Джулай под открито небе и едва 9-месечната Дияна, която въпреки ранния час кротуваше в прегръдките на майка си Люба. „Аз съм от София и идвам за пореден път тук за Джулая със семейството си. Това е първия Джулай на Дияна, а по-голямата ми дъщеря, която е на раменете на баща си – Симона, посреща Джулая тук за четвърти път. Тя е на три и половина години. Този празник ми дава вяра и надежда. След Джулая винаги се връщам обнадеждена и с вяра за нещо по-добро, което ми дава сили да продължа напред" – сподели Люба, като добави, че тя самата зма 15-и път е на платото в Камен бряг.

Йорданка от Каварна също заяви, че Джулая за нея е символ на надежда. „Някакси ми става по-светло на душата" – добави Йорданка. В ранните часове дамите се оказва, че са по-разговорливи - и Марияна от Пловдив, която заедно със съпруга си припяваше с пълно гърло песните на Лоутън, заяви, че е изключително щастлива от факта, че най-после са сбъднали една отдавнашна мечта – да бъдат на Джулая на Камен бряг. „Усещането е невероятно. Много го искахме, но все не успявахме досега. Специално така планирахме отпуска си, че да можем да дойдем. Пристигнахме късно снощи, но аз съм щастлива. Джулая тук ми дава чувство за свобода и щастие. Изпитвам удовлетвореност и за мен, въпреки че денят е облачен и дъждовен, е много специален. Това, че днес няма слънце, определено ще бъде повод да направим всичко възможно догодина да се върнем пак, за да видим и слънцето" – сподели Марияна.

Със сърце, изпълнено с надежда, за един по-добър живот за сина си Златин, за първи път на Джулая бе и Ивелина от Варна. Тя и приятели на младия мъж бяха в близост до разположените на няколко места урни за набиране на средства за лечението на Златин. „За първи път ни е такава акция. Много е трудно и досега, освен апел във Фейсбук, не сме предприемали такива акции за набиране на средства. Златин има изключителен шанс отново да проходи, но за да стане това, са ни нужни още 16 хил. лв. Той самият вярва, че има добри хора, които ще му помогнат и се надява догодина да може да дойде сам тук на Джулая" – заяви Ивелина. Както „Стандарт" писа, днес 25-годишният Златин е обездвижен заради нелеп инцидент, който го спохожда преди 7 години, когато се е хванал на работа, за да си събере пари за абитуриентския бал. Нещастието обаче го амбицира и младият човек не се отказва да се бори с живота. Днес неговия позитивизъм и вяра, са тези, които го водят напред.

След едночасов сет на сцената, Джон Лоутън пожела на всички щастие. Музикантът раздаде множество автографи и не отказа на никого да се снимат за спомен. На въпрос кое е това, което е накарало толкова много хора да дойдат, въпреки лошото време, музикантът бе категоричен: „Хората имат нужда да идват на Камен бряг и затова идват". Лоутън добави още, че смята, че именно Камен бряг е най-доброто място за Джулай и заяви, че няма друго такова място в България като Камен бряг. „Варна, Приморско, София – просто на стават. Камен бряг е върхът" – отсече изпълнителят на „Джулай Морнинг" и допълни: „Ние пеем, защото много хора изминават стотици километри, за да дойдат тук на този ден. Времето няма значение – дали вали, или дали изгрява слънце. Свирим и пеем за тези, които пътуват с часове, за да са тук".

След него, последни, за да поставят край на тазгодишния Джулай се качи бандата „Отряд 13", като създателят й Влади Въргала благодари от сцената на Джон, Наско и останалите момчета от Б.Т.Р., че са подгрели публиката за изпълненията на отряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай