До дни ще искаме оферти за нови бойни машини за пехотата

Снимка: БНТ/БТА

До дни ще искаме оферти за нови бойни машини за пехотата | StandartNews.com

В рамките на следващите 10 дни България ще изпрати искания за оферти до няколко страни за производство или доставка на нови бойни машини за пехотата, съобщи заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, цитиран от БНТ. Ефтимов наблюдава Многонационалното учение "Платинъм Лайън 2018" в Ново село.

В учението тази година участват 8 държави, 700 войници и 100 единици бойна техника. Военните тренираха фиктивни сценарии по отблъскване на радикални групи и паравоенни формирования в подкрепа на местните власти. Тази година за първи път "Платинъм Лайън" бе под ръководството на Българската армия. В учението участват военни формирования от България, Силите на САЩ в Европа, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Грузия и Черна гора.

Военните демонстрираха съвместно взаимодействие по време на мироподдържаща операция от многонационални съвместни оперативни сили. За първи път подобна подготовка се организира и подготвя от Сухопътните войски на БА, съобщи бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски и планиращ учението.

Днес от многонационалните съвместни оперативни сили бяха представени обезвреждане на паравоенни и радикално настроени фракции, действия по почистване в градска среда, задържане на заподозрени и евакуация на ранени. Крайната цел на операцията бе възстановяване на мира в района.

Според заместник - началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, днешните демонстрации са потвърждение на това, че Сухопътни войски са способни да планират, организират и проведат стабилизиращи действия в зоната на многонационални сили и демонстрират висока оперативна съвместимост с партньорите от НАТО и мироопазващите сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай