Правим училища на няколко "писти"

Правим училища на няколко "писти" | StandartNews.com

Иновативните директори сами ще си правят програмите и ще получават повече пари, казва Асен Александров

Асен Александров е директор на 51 СОУ и отскоро - съветник на образователния министър Меглена Кунева. "Стандарт" разговаря с него какви са приоритетите му и как едно училище може да стане иновативно.

- Г-н Александров, при толкова много нови неща, които трябва да бъдат въведени в образователната система, кои ще бъдат Вашите приоритети като съветник на министъра?
- Имам два приоритета. Единият от тях е свързан с иновативните училища, а вторият е свързан с проекта "Твоят час", тъй като аз съм в екипа, който разработва проекта. Той е продължение на два проекта - УСПЕХ и този за средищните училища. Освен това ще наблюдавам координацията между някои от новите стандарти, които предстои да бъдат въведени.
- В момента се разработва стандартът за иновативните училища, които медиите кръстиха "училища за сендовчета". Какво трябва да притежава едно училище, за да бъде признато за иновативно? И какъв процент от училищата според Вас трябва да бъдат иновативни?
- Тук има интересен спор между експерти, а и не само експерти за това какъв трябва да бъде процентът на иновативните училища. Едните смятат, че иновативните училища трябва да бъдат малък процент от всички, докато моята амбиция е колкото може повече училища да бъдат иновативни. Бих се радвал, ако в рамките на две-три години около 30% от училищата станат такива.
- Какви иновативни практики ще се подкрепят?
- Според мен иновативните училища би трябвало да бъдат локомотивът на промяната. Те трябва да дадат нови идеи за тази промяна. Например, повечето учебни планове и програми са направени за ученика със средни възможности. Докато има региони, където групи ученици са с по-ниски от средните възможности, включително тези, които нямат добри познания по български език. Би било подходящо от първи до четвърти клас те да се ограмотяват по различен начин от този, по който се ограмотява масовият ученик. Може би да бъде повече през игра, песни, емоции. В други случаи, примерно за математическите гимназии, средното ниво е твърде ниско за възможностите им, с тях трябва да се работи на друга писта. Иновативните училища дават възможност да се работи по-отворено, по-гъвкаво според спецификата на учениците. Целта е да им се даде повече свобода да осъществяват своите идеи. Едно иновативно училище трябва да направи промени в учебните си планове и програми. Другото е промяна в начина, по който се преподава. Промяна в учебната среда - примерно, уроците по някои предмети да бъдат изнесени извън училището, в музеи, в планината. Може да се промени самата организация на учебния процес, като се започне от учебното време. Може часовете, които сега стандартно са по 40 минути, да бъдат организирани примерно в блокове по 100 минути за изобразителното изкуство. Могат да бъдат въведени интегративни предмети - например Средновековие или Италиански Ренесанс. Или Българско Възраждане. И в този предмет да се въведат елементи и от историята, и от литературата, географията, музиката, изобразителното изкуство, философията. Така учениците ще могат да си представят цялостната атмосфера, всички аспекти на този период, защото сега тези неща се учат много разпокъсано. В този интегративен предмет могат да преподават различни учители. Може да се въведат и абсолютно нови предмети - аз си мечтая например да въведа в 51 СОУ цикъл от знания, свързани с комуникационните и презентационни умения на учениците. Да изучават и драма, и ораторско майсторство, и презентационни умения, и умения да контактуват с другите.
- Като СИП и ЗИП ли ще бъдат въвеждани тези предмети?
- Законът предвижда до 30 на сто от часовете по отделните предмети да бъдат пренасочвани. Тоест, училището може да реши, че от времето, отделено за литература, което е 180 часа годишно, 20 часа може да бъдат пренасочени към някакъв нов предмет. Допълнителна е възможността за тези цели да се използват часовете по ЗИП. Има няколко неща, с които училищата ще трябва да се съобразят. Първо трябва да имат план, който трябва да бъде приет от педагогическия съвет, както и да бъде съгласуван с родителите. След това регионалните управления по образованието трябва да проверят дали това, което се предлага като план за иновативното училище, по някакъв начин не противоречи на законови норми. И накрая ще има един съвет за иновации, който ще бъде към министъра на образованието. Той трябва да прецени дали това, което се предлага, може да бъде одобрено като иновация. Самите тези училища ще бъдат наблюдавани, иновацията няма да бъде година за година, а за три или четири години, колкото е един училищен етап. Когато предложиш една иновация, ти трябва да посочиш какви са целите ти, примерно да повишиш успеха по български език и литература с 50 стотни. И след първата година, ако се прецени, че иновацията ти е успешна, получаваш финансиране.
- Тоест първата година го правиш без допълнително финансиране?
- Общо взето се работи на проектен принцип, а така е и при проектите. Първата година няма да финансираме, включително и със задна дата. Идеята е да не се кандидатства само заради парите. Ако иновацията ти е толкова на сърце, основният ти мотив ще бъде да въведеш нещо ново. Другата идея е тези иновации да не бъдат някаква скрита собственост на училището. Хубаво е да бъдат публикувани и други училища да могат да се възползват от добрите решения. Те обаче вече няма да получат допълнително финансиране като иновативни. Можеш да използваш съществуващ иновативен способ, например метода Монтесори, но да опишеш какво смяташ да правиш, кой е екипът, с който ще работиш.
- А какво се случва с проекта "Твоят час", защо беше забавен той? И как ще продължи?
- За забавянето не мога да кажа, защото съм отскоро в екипа. Проектът ще обхваща, от една страна, извънкласните дейности на учениците. От друга страна, той включва и работата с изоставащи ученици, както и с тези, които са в риск от отпадане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай