Замеряха с яйца експрезидента на Киргизстан, дъщеря му удари нападателя

Замеряха с яйца експрезидента на Киргизстан, дъщеря му удари нападателя | StandartNews.com

Бившият президент на Киргизстан Аскар Акаев беше замерян с яйца по време на среща с киргизски съотечестневици във ФРГ, а дъщеря му реагира като няколко пъти удари с чантата си човека, който ги хвърляше, съобщи агенция Sputnik Кыргызстан.

Инцидентът е станал през почивните дни. Срещата е била организирана от обществената организация KyrgyzClub–Germany и от началото не тръгнала така, както планирали организаторите.

Бившият държавен глава на Киргизстан бил посрещнат от негови сънародници с плакати „Акаев – върви си!" – лозунг на революцията на лалетата през 2005 г. Докато Акаев говорел пред събралите се, започнали да го апострофират с настояване да говори на киргизски. Акаев парирал репликите с това, че не могат да му нареждат, защото не са в Киргизстан, а в демократична Германия.

В края на срещата неизвестен мъж хвърлил яйца и улучил Акаев в гърба. Протестиращият обвинил политика в корупция. Голямата дъщеря на Акаев Бермет, която била на събитието заедно с майка си, в отговор няколко пъти ударила по главата с чантата си човека, който атакувал баща й.

Първият президент на Киргизстан академик Акаев, който е учен физик, беше начело на републиката от получаването на независимост през 1990 г. Той подаде оставка в резултат на „революцията на лалетата" през 2005 г. и напусна страната.

Причина за недоволството на населението станаха действията на членове на семейството и приближени на екс президента, участвали в крупни приватизационни сделки. Наследилият Акаев Курманбек Бакиев също беше принуден да избяга от Киргизстан след априлската революция от 2010 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай