Турция даде пета жертва на сблъсъците

Ердоган: Имате 24 часа да опразните парка

Турция даде пета жертва на сблъсъците | StandartNews.com

Истанбул/Анкара. Починал е 26-годишният Етер Сарисулук, който е бил на лечение с опасност за живота няколко дни. Предполага се, че младежът е бил улучен от снаряд със сълзотворен газ на 1 юни, според адвоката му, цитиран от Уошингтън Поуст.

Министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган обяви, че протестиращите трябва да се изтеглят от парка Гези до 24 часа, след като стана ясно, че съдбата на плановете за строеж ще се решава на референдум. Той прекара 5 часа в преговори със специално поканени представители на протестиращите. Един от тях призна пред журналисти, че дори не е стъпвал в парка по време на протестите и коментира единствено лошите условия в палатковия лагер. 

Ердоган е издал заповед на силите по сигурността да използват сила, за да прекратят протестите. През последните дни полицията отново нахлу на площад Таксим с водни оръдия и сълзотворен газ, увеличавайки броя на хилядите ранени досега в продължаващите две седмици сблъсъци.

Междувременно министърът на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу заяви: "Лечебниците, издигнати около местата на протеста, са незаконни. Това е идеологически акт, който е в нарушение на законовата структура. Срещу лекарите, които работят в тези походни лечебни, ще бъдат предприети законови действия". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай