Кери пристигна за разговори за Сирия в Израел

Кери пристигна за разговори за Сирия в Израел | StandartNews.com

Тел Авив. Американският държавен секретар Джон Кери пристигна в Израел за разговори с премиера на страната Бенямин Нетаняху, фокусирани върху Сирия и мирните преговори с палестинците, предаде АФП.

Неговото посещение в Израел идва ден след като Москва и Вашингтон постигнаха споразумение за елиминирането на сирийските запаси от химически оръжия след три дни на преговори в Женева между Кери и руския му колега Сергей Лавров.

По съобщения в медиите, дискусиите в неделя ще засегнат последствията за Израел от споразумението в Женева, което дава на сирийския президент една седмица да предостави детайли относно запасите на режима от химически оръжия, за да избегне санкции и възможни военни действия от страна на САЩ.

Кери и Нетаняху ще обсъдят също преговорите между Израел и палестинците. На 9 септември американският държавен секретар се срещна с палестинския президент Махмуд Аббас в Париж.

Нетаняху заяви, че Израел се надява споразумението между САЩ и Русия за елиминирането на сириийските химически оръжия да доведе до „пълното унищожаване" на химическия арсенал на Сирия, предаде Ройтерс.

"Надяваме се, че договореностите, достигнати между САЩ и Русия по отношение на сирийските химически оръжия, да доведат до резултати", каза израелският премиер по време на мемориална церемония в памет на израелски войници, убити в близкоизточната война от 1973 година.

"Тези договорености ще бъдат съдени по техните резутлати – пълното унищожение на всички запаси, които сирийският режим използва срещу своя народ", каза Нетаняху.

Междувременно, двама души бяха ранени в събота, след като ракети, изстреляни от сирийска територия, избухнаха в региона Бекаа, според информация на ливанските държавни медии.

Сирийските ракети паднаха в селището Ал Лабуе в източната част на долината Бекаа, като една от тях предизвика пожар в полето в района Джабула, който се намира в съседство с Ал Лабуе.

Сирийски бунтовници от април насам предприеха няколко ракетни атаки по град Хермел в Източна Бекаа, който се намира в съседство със сирийския град Ал Кусаир, при което досега са загинали трима души и още 12 са ранени.

Aтаките са отмъщение за участието на „Хизбулла" в боевете за Ал Кусаир на страната на сирийските правителствени войски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай