Турция може да изпрати войски в Сирия

Турция може да изпрати войски в Сирия | StandartNews.com

Възможно е използването на турски войски в Сирия за създаването на зона за сигурност, ако има международно споразумение за устройването на едно такова убежище за бежанците, които бягат от бойците на радикалната групировка Ислямска държава, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

В интервю за в. Хюриет, Ердоган каза, че се водят разговори, за да се определи как и кои страни би могло да участват във въздушните удари и евентуална сухопътна операция, както и че Турция е готова да бъде част от такива усилия.

"При разпределянето на отговорностите всяка страна ще поеме определено задължение. Каквато и да е ролята на Турция, Турция ще я изпълни", каза той, добавяйки, че само въздушна операция не е достатъчна. Според Ердоган подобна терористична организация не може да бъде ликвидирана само с въздушни удари, а допълнително са нужни сухопътни сили.

"Очевидно, аз не съм военен, но въздушните операции са логистични. Ако няма сухопътни сили, няма да е достатъчно", каза той.

Ердоган заяви още, че ако е нужно, Турция ще защитава границата си, и добави, че необходимите стъпки ще бъдат направени, след като следващата седмица бъде даден мандат от парламента на турската армия за извършване на трансгранични операции.

Запитан дали Турция сама би могла да създаде зона за сигурност за бежанците в Сирия, Ердоган каза: "Това (следва да бъде направено) с тези в региона. Като говорим с всеки един от тях. Защото трябва да получим легитимност в рамките на международната общност. Това не засяга само Турция, а завръщането на 1,5 милиона души на собствената им земя. Да се помогне за устройването на тези хора е сред въпросите, които се обсъждат", каза още пред вестника президентът.

Междувременно, нови въздушни удари, извършени от летателни машини на коалицията срещу Ислямска държава, поразиха няколко цели в Ирак и в Сирия, съобщи Пентагонът.

Тези въздушни удари, нанесени от САЩ, Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ, поразиха днес седем цели в Сирия, уточни Централното командване на въоръжените сили на САЩ. В Ирак бяха извършени три нападения югозападно от Ербил.

Сграда на Ислямска държава и два бронирани автомобила бяха поразени в кюрдския град Айн ал Араб (на кюрдски Кобане).

"Нанесени са поражения на летище под контрола на групировката, на гарнизон и на тренировъчен лагер близо до град Ракка", допълни Централното командване.

Коалицията атакува за пръв път цели в централната сирийска провинция Хомс. Въздушните удари, които досега бяха концентрирани в източната и северната част на Сирия, днес бяха насочени към пустинната част на Хомс и по-конкретно в зоната Ал Хамад, източно от античния град Палмира. Нападенията са били извършени далеч от фронтовата линия със силите на сирийския режим, които контролират самия град Хомс, посочи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

Други въздушни удари бяха насочени към град Манбидж (един от малкото градове под контрола на джихадистите в провинция Халеб), в провинция Ракка и близо до град Кобане.

Изтребители бомбардировачи на Кралските военновъздушни сили на Великобритания излетяха от военната база Акротири в Кипър и прелитат над Ирак в готовност да ударят позиции на Ислямска държава, съобщи в Лондон министерството на отбраната. Това се случва по-малко от 24 часа след като британският парламент даде зелена светлина за въздушни удари.

Австралия обмисля участие във въздушните удари срещу екстремистите от Ислямска държава, съобщи външният министър Джули Бишъп, цитирана от ДПА. Тя заяви, че законовата рамка за австралийска военна акция може да бъде договорена с иракското правителство в кратки срокове. Ще обмислим и законовата рамка, на която разчитат САЩ, за да отидем в Сирия, но ще си направи собствена преценка за това, допълни Бишъп.

Австралия вече изпрати осем изтребителя Сюпър хорнет, самолети за зареждане с гориво и 600 души персонал в Близкия изток, за да имат готовност за евентуално участие.

Въздушните удари в Сирия са елиминирали 141 джихадисти, от които 84 членове на Ислямска държава от 23 септември по данни на СЦНЧП.

Свързаната с Ал Кайда групировка "Фронт ан Нусра" осъди въздушните удари на САЩ и съюзниците им в Сирия и ги определи като война срещу исляма. Групировката заплаши с ответни удари срещу западните и арабските страни от международната коалиция, предаде Ройтерс.

Ние сме в продължителна война. Тя няма да свърши за месеци нито за години, тази война ще продължи десетилетия, заяви говорител на фронта във видеопослание в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай