До 1 г. затвор и 91 камшика за иранци със свое видео към хита Happy

До 1 г. затвор и 91 камшика за иранци със свое видео към хита Happy | StandartNews.com

Техеран. Шестима иранци бяха арестувани за появяване във видео, в което танцуват на хитовата песен на Фарел Уилямс - Happy. Младежите са получили изключително строги присъди за провинението си - до 1 година затвор и 91 удара с камшик, казва адвокатът им, предаде BBC. Те са нарушили забраната да танцуват с представители на противоположния пол, както и тази жените да се появяват незабрадени.

Присъдите им са условни за 3 години, което означава, че няма да отидат в затвора, ако не извършат друго престъпление, добавя той.

Видеото показва трима мъже и три незабрадени жени, танцуващи по улиците и покривите на Техеран. За последните шест месеца видеото е било гледано от над един милион души в YouTube.

По-голямата част от хората, участващи във видеото, бяха осъдени на 6 месеца в затвора, а един от членовете на групата - на 1 година, допълва адвокатът.

По-късно обвинените се появиха в ефира на държавната телевизия и заявиха, че са актьори, които са били подмамени да направят своя видеоверсия на Happy за прослушване.

Самият Фарел Уилямс протестира открито срещу арестите - "Повече от тъжно е, че тези деца са били арестувани заради опита си да разпространят щастие", пише той от профила си във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай