Юнкер излезе по-силен след вот на недоверие

Юнкер излезе по-силен след вот на недоверие | StandartNews.com

Срещу предложението за отстраняването му гласуваха внушителен брой евродепутати

Европейският парламент отхвърли вота на недоверие срещу новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, при това получи повече гласове, отколкото при гласуването на състава на комисията през октомври, предаде Юроактив. 461 евродепутати гласуваха против вота на недоверие, 101 го подкрепиха, а 88 гласуваха "въздържал се".

Когато на 22 октомври ЕП гласува новата ЕК, за нея гласуваха 423 депутати, 209 бяха против, а 67 се въздържаха. Вотът бе внесен от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и независими евродепутати. Мотивите за вота срещу ЕК бяха разкритията за данъчната политика на Люксембург, чийто министър-председател за 18 години бе Юнкер до изборите за ЕП през май тази година и определянето му за председател на ЕК. След като вотът на недоверие бе преодолян с голямо мнозинство, Европейската народна партия, чийто член е Юнкер, определи този резултат като вот срещу политици като Найджъл Фараж и Марин Льо Пен, които го инициираха.

Председателят на парламентарната група на партията Манфред Вебер коментира, че силната подкрепа за Юнкер е показател за необходимостта от реформи и силна комисия. Евродепутатът от Люксембург и бивш заместник-председател на Еврокомисията Вивиан Рединг определи вота като "крещящ провал за еврофобите".

От групата на социалистите също приветстваха показателния резултат, като подчертаха, че сега е време за конкретни действия срещу избягването на данъци. По време на гласуването крайнолевите от Европейската обединена левица издигнаха плакати против данъчните измами и превръщането на определени страни в данъчен рай. Жан-Клод Юнкер вече обеща действия в тази посока, които да включват повече данъчна хармонизация и обмен на данни между страните от ЕС. Правилникът на ЕП предвижда възможност за внасянето отново на вот на недоверие към комисията, но евродепутати вече коментираха, че това би било несериозно, ако Юнкер оцелее на поста си при гласуването на 27 ноември, както се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай