В документа на Шаламанов: До България има и "замразени конфликти"

В документа на Шаламанов: До България има и "замразени конфликти" | StandartNews.com

В преработения вариант на проекта на "Визия 2020 - България в НАТО и в европейската отбрана" отпадна констатацията, че България е в информационна война с Русия. Това става ясно от публикувания на сайта на правителството ревизиран документ, който бе одобрен от Съвета по сигурността.

С този документ се очаква военният министър Велизар Шаламанов и президентът Росен Плевнелиев да отидат на срещата на НАТО в Уелс. България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност. Източник на значителни рискове за националната сигурност на Република България остава нестабилността на региони, намиращи се в близост до границите на страната ни, пише в преработения вариант. Въпреки че текстът е смекчен, в новия вариант е посочено, че незаконното анексиране на Крим от Русия и конфликтът в Източна Украйна са се превърнали в най-сериозната заплаха за мира и сигурността в Европа след Втората световна война.
Според експертите, изготвили документа, те са довели до сериозна промяна в съотношението на силите в Черноморския регион и това негативно развитие има непосредствено отношение към сигурността на България. Засилените инвестиции в конвенционални военни способности в посочения регион и "хибридният модел" на водене на война провокират необходимостта от адекватни инвестиции в отбраната на България, пише в документа.

"Хибридна война" във връзка с Русия присъстваше и в първоначалния вариант на визията. "Хибридната война" съчетава прилагане на конвенционални методи с похвати от партизанска война, прикрито подпомагане на сепаратистки групировки, кибератаки и пропаганда, икономически натиск и действия", пишат авторите на документа. Според визията допълнителни рискове произтичат от активиране на съществуващите в близост до нашите граници "замразени" конфликти.

Същевременно България е изключително зависима от един доставчик на енергийни ресурси. В този смисъл е ключова необходимостта от диверсификация на енергийните източници за България и засилено сътрудничество в ЕС за намаляване на негативните икономически последици от кризата на изток от нас, е посочено в документа.
В документа пише още, че има неотложна необходимост за българските ВВС е придобиването на нов тип основен, многофункционален боен самолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай