Скандал във Великобритания заради сексуален тормоз над деца

Скандал във Великобритания заради сексуален тормоз над деца | StandartNews.com

Лондон. Най-малко 1400 деца са били подложени на ужасяваща сексуална експлоатация в Родъръм, Великобритания между 1997 г. и 2013 г., предаде Би Би Си, цитирайки доклад на градския съвет.

Децата са били изнасилвани от множество извършители, отвличани, били са жертва на трафик към други градове в страната, бити и заплашвани.

Председателят на общинския съвет Роджър Стоун заяви, че незабавно ще подаде оставка. "Мисля, че единственото правилно нещо, което мога да направя като лидер, е да поема отговорността за този исторически провал", каза Стоун, който заема ръководния пост от 2003 г.

Според професор Алексис Джей, която е изготвила последния доклад, налице е "крещящ" провал от страна на ръководството на общинския съвет, управата е "подценила" сериозността на проблема, а полицията в Южен Йоркшир се е провалила при решаването му. "Никой не знае реалните размери на сексуалните злоупотреби с деца в Родъръм през годините", допълва тя.

По време на подготвянето на доклада разследващата група е установила случаи на деца, които са били "поливани с бензин и заплашвани да бъдат подпалени, заплашвани с оръжия, били са принудени да стават свидетели на ужасни изнасилвания и заплашвани, че те ще са следващите, ако кажат на някого", коментира професор Джей.

През 2010 г. за сексуални престъпления срещу момичета в града са били арестувани петима души, но според доклада полицията "се е отнасяла с презрение към много деца, станали жертва". Областният полицейски началник Джейсън Харвин заяви, че полицията напълно осъзнава своите предишни провали, и заяви, че силите за сигурност са направили "основен ремонт" на начина, по който се справят с подобни престъпления. "Осъзнавам, че последните ни успехи... няма да излекуват болката жертвите, които са били предадени", допълни още той.

Независимо че това е четвъртият подобен доклад, провалите от страна на тези, които трябва да защитават децата, продължават. Други три такива е имало в периода 2002 г. – 2006 г., с които са били запознати и общинският съвет, и полицията. Според професор Джей първият подобен доклад е бил "ефективно заглушен", тъй като някои от висшестоящите служители не са повярвали в истинността на информацията, а другите два са били игнорирани.

От доклада става ясно също, че "някои служители са признали своето притеснение да идентифицират етническата принадлежност на нападателите, тъй като са се страхували да не бъдат сметнати за расисти. Други са си спомнили напълно ясните нареждания на своите началници да не го правят".

Жертва на насилие от Родъръм споделя, че според нея независимо от взетите мерки вече е твърде късно и тези престъпления е трябвало да бъдат спирани и предотвратявани в миналото. Разказвайки своята история, тя казва, че "защото полицията знаеше и социалните работници знаеха и той (насилникът ѝ - бел. ред.) беше наясно с това и те не го спряха, мисля, че така го окуражиха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай