Поискаха 26 г. затвор за капитана на "Коста Конкордия"

Поискаха 26 г. затвор за капитана на "Коста Конкордия" | StandartNews.com

Рим. Италианската прокуратура поиска Франческо Скетино, капитан на лайнера "Коста Конкордия", да бъде осъден на 26 години и 3 месеца заради корабокрушението през 2012, съобщи БГНЕС.

"Тази присъда не е преувеличена. Франческо Скетино излъга пресата, съда, морските власти. Той не пое отговорност и няма данни в негова полза от началото на процеса, започнал през 2013 г.", каза прокурорката Мария Наваро пред съда в Гросето, провинция Тоскана. Тя уточни, че мъжът е виновен за корабокрушението и е изоставил кораба, преди всички пътници да бъдат спасени.

Скетино е обвинен в забавяне на заповедта за напускане на кораба след удар в скали край италианския остров Джилио на 13 януари 2012 г. Той е направил рискована маневра с плавателния съд и е напуснал кораба преди да бъдат спасени по-голяма част от пътниците. При корабокрушението загинаха 32 души.

Италианската прокурока Наваро обяви още пред медиите, че е поискала капитанът да лежи 14 години за причиняване на смъртта на много хора, 9 години за причиняване на корабокрушение, 3 години за изоставяне на кораба и 3 месеца за това, че не е информирал властите за инцидента.

"Бог да се смили над Скетино, защото ние няма да го направим", каза от своя страна прокурорът Стефано Пиза в своята заключителна реч към магистратите.

Присъдата се очаква да бъде произнесена не по-късно от средата на февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай