Пълен провал на преговорите в Минск (ОБЗОР)

Украинска военнослужеща край Донецк е намерила на фронта нов приятел, за когото ще се грижи

Пълен провал на преговорите в Минск (ОБЗОР) | StandartNews.com

Киев и опълченците се обвиняват взаимно в саботаж

Преговорите в Минск за мир и излизане от кризата в Украйна се провалиха. В преговорите на Контактната група участват представителят на Киев Леонид Кучма, представители на Москва, ОССЕ и бунтовниците.

По време на 4-часовите дискусии двете страни си отправяли остри взаимни обвинения. Представителите на бунтовните Донецка и Луганска народни републики заявиха след срещата, че настояват украинският президент Петро Порошенко да издаде заповед на армията за спиране на огъня. Опълченците в Източна Украйна заплашиха да разширят офанзивата си, ако преговорите са безуспешни. Препъни камък бе за линията на разграничаване на силите на двете страни в конфликта. Киев се обявява срещу сегашната демаркационна линия и настоява за линията от 19 септември, заяви Денис Пушилин, цитиран от ТАСС. Той е представител на Донецката народна република (ДНР). "Сега обаче тази линия се е променила и ние нямаме право да я доближаваме до населените места", обясни Пушилин след преговорите. От тази линия зависи на каква дълбочина ще бъдат изтеглени тежките въоръжения. ДНР се опасява, че линията от 19 септември ще позволи на Киев да обстрелва в бъдеще населените места.

Междувременно ескалацията на конфликта в Източна Украйна взе за 24 часа общо над 40 жертви сред военните и цивилните от двете страни.

Президентът на САЩ Барак Обама обвини Русия, че е отговорна за възобновяването на военните действия в Украйна. САЩ са готови да разгледат допълните възможности за натиск на Москва, каза Обама. "Ще продължим нашата политика и ще засилим натиска над Русия", каза Обама. Той обаче отбеляза, че САЩ няма да влизат във военна конфронтация с Русия.

Шулц притеснен от Ципрас за Русия

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изрази безпокойство от стремежа на новото гръцко правителство начело с Алексис Ципрас да се сближи с Русия, предаде ТАСС. "Много силно ме безпокои желанието да се сближат с Русия. Казах на Ципрас: Искате солидарност от европейските партньори, но първата ви крачка беше отказ от солидарността във външната политика и от това няма да излезе нищо добро." Според председателя на ЕП стремежът на Атина за сближаване с Москва е "вътрешнополитическа мярка", с която Ципрас се опитва да покаже на избирателите, че сега кормилото на властта е в ръцете на нови хора. "Това е и ответна реакция на онези катастрофални сценарии на развитие на събитията, които преди изборите предричаха на страната в случай на победа на СИРИЗА. Ципрас и неговата партия не искат да бъдат безправни партньори, те искат да бъдат уважавани", каза Шулц.

Той оцени, че правителството на СИРИЗА засега няма голям опит и на Ципрас му е нужно време да се ориентира. Шулц каза, че ясно е обяснил на гръцкия премиер при какъв курс може да разчита на подкрепата на Европа и при какъв курс ще я загуби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай