Мощни експлозии разтърсиха центъра на Донецк

Мощни експлозии разтърсиха центъра на Донецк | StandartNews.com

Донецк. Мощни експлозии огласиха центъра на град Донецк, предаде Ройтерс. Агенцията цитира командир на сепаратистите от Донецка народна република, който твърди, че украинската армия се опитва да пробие отбраната им. По думите му боевете се водят около железопътната гара. Представител на правителствените сили отказал да потвърди информацията с думите: "антитерористичната операция е в активна фаза".

Украинският министър на отбраната Валерий Гелетей съобщи, че бунтовниците са претърпели големи загуби при боевете в Луганска област и предградията на самия Луганск през последното денонощие. Гелетей твърди, че армията е пленила 35 руски наемници.

Украинските информационни агенции съобщават тази сутрин за големи успехи на армията над бунтовниците в Източна Украйна. Украинската армия е разсекла на три части силите на сепаратистите в Източна Украйна и провежда операции за овладяване на градовете Лисичанск и Рубежное, твърдят местните медии.

Украинският президент Петро Порошенко подкрепи идеята за международна полицейска мисия, която да помогне за разкриване на причините за падането на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии край Донецк. Това той е заявил в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. 

В Донецк днес пристигна делегация от международни следователи, които ще разследват инцидента с падналия Боинг. Трима експерти от Холандия ще се занимават с идентифициране на жертвите. Холандия изгуби най-голям брой граждани в злополучния полет - 193 от пътниците на борда са били холандци. Очакват се и следователи от Малайзия.

Москва предложи в Съвета за сигурност на ООН свой проект на резолюция за случилото се със самолета, пренебрегвайки австралийския проект с аргумента за безпристрастно разследване. 

В отговор на обвиненията от САЩ, че въоръжава сепаратистите, Русия обяви, че ще направи всичко по силите си за прекратяване на въоръжения конфликт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай