Консерватор стана президент на Полша (ОБЗОР)

Консерватор стана президент на Полша (ОБЗОР) | StandartNews.com

Консерваторът Анджей Дуда, кандидат на дясната партия Право и справедливост (ПС), спечели втория тур на президентските избори в Полша с 53% от гласовете. Изненадващо той победи настоящия президент десноцентрист Бронислав Коморовски, който получи 47%. Според някои данни разликата между двамата е само 4%. Дуда получи поздравления от Коморовски преди окончателните резултати да бъдат обявени късно снощи. 

Победата на 43-годишния юрист може да открие пътя към връщане във властта на наставника му Ярослав Качински, водач на консервативната и популистка ПС, с парламентарните избори през есента, отбелязват наблюдатели. Дуда ще встъпи в длъжност на 6 август. Партията му е евроскептична и експерти прогнозират напрежения с ЕС.

Дуда започна първия си ден след изборите с раздаване на кафе на жителите на Варшава. В рамките на акцията той поговори с граждани край станцията на метрото "Център". Много хора се снимаха с него и го прегръщаха.

Победата на Дуда може да доведе до съществена промяна във външнополитическата стратегия на Полша, пише изданието Politico. Изразените по време на предизборната кампания позиции на Дуда носят голям примирителен тон по отношение на Русия в сравнение с риториката на Коморовски. Изданието отбелязва, че в бъдеще позицията на Дуда може да доведе до градящo охлаждане на отношенията между Варшава и Брюксел. Може да се стигне до охлаждане на отношенията с Берлин, отразявайки традиционните подозрения по адрес на Германия от страна на ПС.

Дуда, който беше сътрудник на загиналия при самолетна катастрофа през 2010 г. консервативен президент Лех Качински, се смята за негов духовен и политически наследник. Критиците на партията, оглавявана от брата на Лех - Ярослав, предупреждават за опасност от "орбанизиране" на Полша. Ярослав Качински определя като свой модел унгарската десница при управлението на премиера Виктор Орбан. Победата на Дуда може да отвори пътя към връщането на Ярослав Качински на власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай