Католици и православни гледат към Куба

Католици и православни гледат към Куба | StandartNews.com

*Статията се обновява

Започна историческа среща между папа Франциск и руския патриарх Кирил в Хавана, Куба. Главите на двата клона на християнството се виждат официално за пръв път след Великата схизма от 1054 г. Както вече "Стандарт" съобщи, официалният канал на Ватикана в УouTube я предава на живо.

Патриархът е на официална визита в Куба, докато папа Франциск пристигна на летището в Хавана няколко часа преди официалната си визита в Мексико. И двамата обаче бяха посрещнати от президента на страната Раул Кастро.

Вижте първите стъпки на папа Франциск  на летището в Хавана


Снимка: Радио "Ватикана"

Близо два часа продължи знаковият разговор между двамата. А след него бе подписана декларация. Отговорникът по външната политика на Московската патриаршия митрополит Иларион посочи по-рано пред Би Би Си, че различия между двете църкви все още съществуват, но международните събития са провокирали историческата среща.

"Ситуацията в Близкия изток, в Северна и Централна Африка и в други региони, където екстремистите извършват геноцид срещу християни, изисква незабавно действие и по-близко сътрудничество между християнските църкви", посочва той.

Днес е един благословен ден. Срещата с патриарх Кирил - дар от Бога. Молете се за нас, написа в туитър папа Франциск. Вселенският патриарх Вартоломей също отбеляза в социалната платформа, че се моли за "братята си християни папа Франциск и партриарх Кирил". "Срещата се провежда в точното време и на точното място, не съществуват пречки за организирането и на други срещи",каза в първите минути на разговора руския патриарх на стопанина на Ватикана.

След края на разговора и подписването на декларацията бе отбелязано, че двамата ще работят в защита на християните от цял свят. Акцентира се и на откровения тон на срещата. 

Папа Франциск и руският патриарх Кирил призоваха за възстановяване на християнското единство и спешни действия, които да помогнат на християните, застрашени от насилието в Близкия изток, предаде AFP, цитирана от Фокус.
„Надяваме се нашата среща да допринесе за възстановяването на единството, желано от Бога", се казва в съвместната декларация, подписана след техните разговори в Куба. Срещата между главите на двете християнски църкви е първата подобна от почти хиляда години.

През 1964 г. е разбит ледът между Ватикана и Константинополската патриаршия със среща между папа Павел VI и Вселенския патриарх Атенагорас. Никой папа обаче досега не се е срещал с руски патриарх заради идеологически различия и спорове по отношение на украинските християни.

Християни от цял свят се молят за разговора в Куба, който е важен жест към цялото човечество. По-рано днес бе оповестено и съвместно послание на архиепископа Антонио Менини, апостолически нунций във Великобритания и архиепископ Елисей ди Суроз, епископ на Руската православна църква във Великобритания.

"Тази среща - гласи посланието - не означава, че проблемите между двете Църкви са изчезнали. Продължават да съществуват, а дипломацията и богословските Комисии продължават да работят за решаването им. Но срещата бележи ново начало: започва от споделяне на страданията на цялото население, на християнските общности в Близкия изток, които зоват за помощ и солидарност ".

Двамата архиепископи говорят за „среща с историческо значение ", доколкото това е среща между ръководителите на двете Църкви, които никога не са се срещали досега. „Поради тази причина сме уверени, че тази среща ще има голяма социална значимост, дори и за невярващите. Събитие, за което „папи и патриарси в хода на историята са се молили с години", но което изисква и работа от страна на църковните общности в „откриване истинската любов, дарена от Христос, която идва на преден план, преди всякакво възмущение, разделение, обвинение и недоразумение", се казва в съвместното послание, цитирано от Радио Ватикана.

Молитвено бдение с начален час 20.45 имаше и в катедралата на „Непорочното зачатие" в Москва. Така католиците в Русия ще подкрепят, чрез молитвата, историческата среща между папа Франциск и патриарх Кирил.

„Това е историческо събитие към което гледат не само християните, но и целия свят. То ни показва, че помирението е един дълъг, но възможен процес, независимо от трудностите", посочва апостолическият нунций в Руската Федерация, монс. Иван Юркович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай