Ватикана пусна обратно броене за срещата в Куба

Ватикана пусна обратно броене за срещата в Куба | StandartNews.com

Официалният канал на Ватикана в Уoutube ще предава на живо историческата среща между папа Франциск и патриарх Кирил в Куба. В платформата в момента е започнало и обратното броене до знаковия разговор между ръководителите на Римокатолическата и Руската православна църкви.

BBC отбелязва, че срещата се очаква да бъде крайъгълен камък в отношенията между двете църкви. Тя вече бе определена като значителна стъпка към изцеление на 1000-годишния разрив между западното и източното течение в християнството, които се разделят с настъпването на Голямата схизма през 1054 година.

Папа Франциск ще бъде на посещение в Мексико между 12 и 18 февруари. Той ще спре в Куба и ще се срещне с патриарх Кирил.

Ватиканът обяви, че срещата ще включва личен разговор на Международното летище "Хосе Марти" в Хавана и ще приключи с подписването на съвместна декларация.

Срещата, която бе обявена съвместно от Ватикана и Москва, бележи голямо развитие на дългосрочните усилия на Ватикана за преодоляване на разделението в християнството.

През ноември 2014 г. папа Франциск обяви, че е казал на патриарх Кирил: „Ще отида там, където искате. Обадете ми се и ще отида".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай