"Ислямска държава" се прицели в Балканите

"Ислямска държава" се прицели в Балканите | StandartNews.com

Експерти по тероризма твърдят, че джихадистите искат да създадат халифат в региона

Експерти по сигурността и тероризма предупредиха, че групировката "Ислямска държава" е взела на прицел Балканите. Според някои от тях джихадистите смятат да създадат халифат на Балканите, наречен Балканистан, съобщава италианското електронно издание "Италинтермеди Глобалист".

Експертът по антитерористичните мерки и преподавател в Белградския университет Милан Миялковски е един от анализаторите, които най-много се страхуват от заплахата на джихадистите, тегнеща над Балканите. Според него обаче страните от региона са направили важна стъпка, като са приели закони, които налагат строги наказания за онези, които прегръщат ислямистката кауза. Така онези, които са се влели в редиците на джихадистите и които бъдат заловени при опит да се върнат у дома, веднага ще бъдат арестувани, допълва експертът. Миялковски посочва, че екстремистите не се спират пред нищо в търсене на нови членове и балканските страни са благоприятен извор в тази насока. Друг риск идва от така наречените спящи клетки, които са навсякъде из Европа и готови да действат, когато им се нареди, предупреждават експертите. Много са екстремистите, които се връщат в Европа след активни бойни действия в редиците на джихадистите и единствената им цел е да извършат атентати. Според австрийските власти сред балканските страни, в които се набират най-много джихадисти, са Босна и Херцеговина и Косово с преобладаващо мюсюлманско население.

Белгийски медии: Ислямисти минават транзитно през България

България е част от транзитния маршрут, използван най-често от стотици европейски джихадисти, които целят да се прехвърлят към Турция и оттам да навлязат в Сирия, съобщават медиите в Белгия, като се позовават на анализ на агенция "Белга".

С подобно становище е цитиран представител на френските служби за борба с тероризма. В статията се пояснява, че много често досега европейските джихадисти заличават следите на пътуването си към Сирия, като ползват автобуси до Австрия, след това до Унгария, после до София и оттам към Турция. Отчита се, че държавите на произход на джихадистите са тези, които трябва да подават данни към Шенгенската информационна система за задържането на подозрителните пътници, защото държавата на проверката (България) няма как иначе да знае тяхното минало и намерения. В материала се посочва случая на задържания на българо-турската граница Фриц-Жоли Жоашен, свързан с атентаторите от Париж братята Куаши. Междувременно стана ясно, че френските власти са повдигнали предварителни обвинения в тероризъм срещу Жоашен, който беше екстрадиран от България вчера. Жоашен ще остане в предварителния арест за най-малко четири месеца, предаде АП.

Французинът беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1 януари тази година при опит да премине в Турция с тригодишното си дете.а

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай