Франция зове: Край на преговорите за ТПТИ

Франция зове: Край на преговорите за ТПТИ | StandartNews.com

Франция ще поиска следващия месец Европейската комисия да прекрати търговските преговори между ЕС и САЩ, съобщи френският държавен секретар по търговията Матияс Фекл. „Вече няма политическа подкрепа във Франция за тези преговори" и „Франция призовава за край на тези преговори", посочи той в изказване за радио RMC. По думите на държавния секретар, разговорите между Вашингтон и Брюксел са предимно в полза на САЩ.

„Американците не ни дават нищо или само трохи... това не е начин, по който се водят преговори между съюзници", допълни той. „Ние се нуждаем от ясно и окончателно спиране на тези преговори, за да ги рестартираме на по-добра основа", посочи Фекл, цитиран от БГНЕС. Според него искането за прекратяване на преговорите ще стане по време на среща на министрите на външната търговия на страните от ЕС в Братислава през септември. Активисти, които се противопоставят на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), посочват, че спогодбата е в полза предимно на големите компании и ще ощети потребителите.

По-рано френският премиер Манюел Валс заяви, че би било „невъзможно" за ЕС и САЩ да постигнат споразумение до края на 2016 г., каквото е желанието на двете страни. Една от целите на преговорите е те да бъдат завършени до края на мандата на настоящия американски президент Барак Обама, който изтича през януари 2017 г. Активисти, които се противопоставят на ТПТИ, посочват, че спогодбата е в полза предимно на големите компании и ще ощети потребителите.

Според дипломатически източници на АФП търговските преговори могат да бъдат прекратени до избирането на нов държавен глава в САЩ през ноември или след изборите във Франция и Германия през следващата година. Изказването на Фекл идва само ден, след като германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че постигането на споразумение по ТПТИ се е провалило, но „никой не го признава". Той посочи също, че по време на последните си разговори Вашингтон и Брюксел не са успели да постигне съгласие по нито една от разглежданите 27 глави.

 През юли в белгийската столица се проведе 14-ят кръг от преговори, който е и третият в рамките на шест месеца. Тогава се появиха съобщения, че преговорите са без развитие, тъй като редица европейски лидери изразяват притеснения за това какъв ефект ще има ТПТИ върху икономиката и липсата на готовност от страна на САЩ да приеме отстъпки. В отговор на изказването на Габриел вчера от ЕК посочиха, че преговорите продължават. „Нещата се задвижват в момента. Комисията прави стабилен прогрес", заяви говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

По думите му, „разговорите сега наистина навлизат в решаващ етап, но... ако условията са подходящи комисията е готова да сключи споразумението до края на годината". Попитан дали ТПТИ може да бъде постигнато без одобрението на Германия – най-голямата икономика в ЕС, Схинас посочи, че председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер е получил подкрепа за преговорите от всички лидери в блока по време на срещата на върха през юли.

„По време на последната (среща на върха – бел. ред.) най-вече заради навлизането в този чувствителен и сложен етап, председателят Юнкер се обърна към своите колеги, проверявайки дали има политическа подкрепа за завършване на споразумението до края на годината", допълни говорителят. „Ние не чувстваме липса на подкрепа... ние получихме мандат за завършване на тези преговори", посочи вчера той

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай