Ердоган забрани митинг за 1 май на площад Таксим

Ердоган забрани митинг за 1 май на площад Таксим | StandartNews.com

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че няма да позволи на профсъюзите да организират традиционния митнг за Първи май на площад Таксим, който бе сцена на протестите от миналата година.

Подобно решение през май 2013 доведе до сблъсъци между полиция и протестиращи, последвани от вълна от антиправителствени демонстрации в цялата страна през юни.

"Тези, които настояват да го отбележат тук (на площад Таксим), просто казват: "Готови сме за сблъсъци". Оставете надеждите за Таксим. Не се включвайте в битка с държавата. Не нарушавайте мира на нашия народ. Нашите хора не искат да виждат улици, изпълнени с камъни и коктейли Молотов. Ние няма да толерираме това. Вие не сте над закона", каза Ердоган пред представители на своята Партия на справедливостта и развитието.

Той предложи други места за провеждане на събитията, дори е готов да пусне безплатен транспорт на 1 май. Левите профсъюзи се зарекоха да нарушат забраната.

Полицията вчера използва сълзотворен газ срещу членове на Комитета 1 май в опит да възпрепятства изявлението му за демонстрациите за 1 май на Таксим.

Осем души загинаха, когато малко природозащитно движение за спасяването на парка Гези близо до Таксим се превърна във вълна от национални протести срещу Ердоган. Нови протести избухнаха заради корупционен скандал, в който са замесени ключови съюзници на Ердоган. Министър-председателят предприе спорни мерки за справяне с тази криза. Една от мерките бе репресия в интернет. Сайтът за микроблогове Туитър бе забранен в продължение на две седмици. Въпреки протестите и корупционния скандал ислямистката Партия на справедливостта и развитието на премиера победи на местните избори на 30 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай