Турция с нов министър по европейските въпроси

Турция с нов министър по европейските въпроси | StandartNews.com

Новоизбраният лидер на управляващата партия в Турция Бинали Йълдъръм изготви състава на 65-тото правителство на страната. Той проведе почти двучасова среща с президента Реджеп Ердоган, на която представи своите министри. 

Припомняме, след напускането на Давутоглу министърът на транспорта оглави партията с мнозинство гласове от извънреден партиен конгрес. По традиция партийният лидер заема и поста на премиер.

В новия кабинет на Йълдъръм повечето ключови министри запазват постовете си, съобщава AFP. Правителството обаче има една клюбова промяна - вече ще има нов министър по европейските въпроси. Новината идва на фона на скорошна реплика на Ердоган, че Европа ще върви по своя път, а Турция - по нейния. Едно от основните различия между президента и бившия вече премиер Давутоглу беше именно отношението към ЕС.

Сред запазилите постовете си в кабинета са външният министър Мевлут Чавушоглу, правосъдният министър Бекир Боздаг, вътрешният министър Ефкан Ала, като и вицепремиерът отговарящ за икономическите въпроси Мехмед Шимшек.

Министър по европейските въпроси вече ще бъде говорителят на управляващата партия Омер Челик, заменяйки на поста Волкан Бозкир.

Още в първата си реч пред партийния конгрес новият лидер Йълдъръм показа ясно, че ще подкрепя позициите на президента Ердоган. Като бъдещ премиер, той се застъпи и за повече президентски правомощия: "Преминаването към президентска система на управление, за което настоява турският президент Реджеп Ердоган, е приоритет за Турция. Онова, което трябва да направим на първо място, е да преминем от това фактическо положение към законово, като променим конституцията в полза на президентски политически режим".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай