Бъдещият турски премиер иска президентски режим

Бъдещият турски премиер иска президентски режим | StandartNews.com

Преминаването към президентска система на управление, за което настоява турският президент Реджеп Ердоган, е приоритет за Турция. Онова, което трябва да направим на първо място, е да преминем от това фактическо положение към законово, като променим конституцията в полза на президентски политически режим. 

Това обяви министърът на транспорта в Турция Бинали Йълдъръм, който днес на извънреден партиен конгрес оглави управляващата Партия на справедливостта и развитието. По традиция партийният лидер е и премиер, така че се очаква Йълдъръм да оглави и кабинета. 

"Президентът ни носи отговорност за нашия народ. Онова, което ние трябва да направим, е нова конституция и президентска система", подчерта Йълдъръм в първата си реч като партиен глава, цитиран от БГНЕС. 

"Европейският съюз трябва да сложи край на неяснотата по отношение пълноправното членство на Турция", заяви още Йълдъръм. И допълни: "Неяснотата засяга и въпросът за мигрантите, по който Анкара и Брюксел сключиха споразумение през март".

"Време е да разберем какво мисли ЕС за Турция", посочи Йълдъръм. Той е известен с това, че е близък съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган. Новият партиен лидер ще замени на този пост Ахмет Давутоглу, предаде AFP.

Йълдъръм е получил 1405 гласа от присъстващите 1470 партийни делегати. Според съществуващите правила на ПСР премиерският пост и постът на партиен председател на управляващата партия съвпадат.

Давутоглу се оттегли доброволно и от двата поста, след като от седмици имаше слухове за влошени отношения между него и Ердоган. Смята се, че двамата имат разминавания по въпроса за отношенията с ЕС, законодателството за мигрантите и антитероризма, както и плановете на Ердоган за разширени президентски правомощия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай