САЩ изнудвали ЕС за търговското споразумение

САЩ изнудвали ЕС за търговското споразумение | StandartNews.com

САЩ оказват много силен натиск върху ЕС в рамките на преговорите по така нареченото Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Това пише германското издание Suddeutsche Zeitung, като се позовава на секретни документи, разпространени от "Грийнпийс".

Вашингтон заплашва да ограничи вноса на автомобили от страни от ЕС, ако ЕС откаже да купува повече американска селскостопанска продукция. Едновременно с това САЩ са недоволни от политиката на Европейския потребителски център, която е насочена против разпространяването в Европа на генно модифицирани хранителни продукти, както и на месо с хормони. Американците искат забрана върху тези и други продукти да бъде въвеждана само ако вредата им върху хората бъде доказана по научен път.
Документите също хвърлят светлина върху различията между преговарящите страни по отношение на правното сътрудничество и правните регулации. САЩ искат значително ограничаване влиянието на европейските законодатели по отношение на икономическите решения. Според експерти това може сериозно да навреди на екологичната ситуация в ЕС.
Вестникът дава следния пример: ЕС забранява 1382 различни химикала в производството на козметика за разлика от САЩ, където са забранени само 11.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай